Svijet 21.01.2023.

Uhapšen ljekar: Za 7 dana 62 puta primio mito

ČITANJE: 1 minuta

Načelnik odjeljenja za onkologiju okružne bolnice u Sučavi u Rumuniji priveden je nakon što je optužen da je za samo nedjelju dana 62 puta primio mito od pacijenata oboljelih od raka, prenosi rumunski portal Rumunski žurnal.

Nakon pretresa njegove ljekarske ordinacije, kao i službenog automobila, policija je saopštila da je pronašla dokaze od 64 djela podmićivanja, od kojih se 62 dogodilo za vrijeme jedne sedmice u decembru prošle godine, a navodi se da je od pacijenata oboljelih od raka dobijao mito u iznosu od 50, 100 i 200 leja, odnosno 10, 20 i 40 evra, a osim novca dobijao je i hranu i slatkiše, prennosi Srpskainfo.

Policija i tužilaštvo pokrenuli su istragu nakon što se nekoliko pacijenta požalilo da im je zatražio mito kako bi dobili potreban ljekarski tretman, navodi Rumunski žurnal.

Prema rumunskoj zdravstvenoj deklaraciji, šef onkološkog odjeljenja ima mesečnu platu od 17,500 leja, odnosno 3,500 evra, a uhapšen načelnik primao je platu na još dvije privatne klinike, prenosi Blic.

(Z.M)

Oznake: mito, Rumunija