Region 05.04.2022.

Uhapšen načelnik novosadske policije, terete ga za trgovinu uticajem

ČITANJE: 3 minute

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu u toku je saslušanje načelnika novosadske policije Slobodana Malešića koji je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo trgovina uticajem, kao i još trojice uhapšenih u akciji.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije saopštilo je da su sinoć, osim Malešića, uhapšeni policijski službenik Policijske uprave u Prijepolju Dragan Kovačević i pripadnik Odjeljenja za borbu protiv korupcije Uprave kriminalističke policije Ljubomir Stanišić, kao i privatni preduzetnik i vlasnik više privrednih društava iz Prijepolja Dženan Kujović.

Njih četvorica osumnjičeni su za krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja, te da su se kao organizovana kriminalna grupa od sredine 2018. do danas udružili radi vršenja više krivičnih djela sa koruptivnim elementom.

Malešić je osumnjičen da je organizator ove kriminalne grupe i da je, koristeći službeni i društveni položaj, posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti.

– Malešić je od Kujovića primao obećanu i zahtijevanu korist kako bi ostalim osumnjičenim policijskim službenicima, kao pripadnicima organizovane kriminalne grupe koji su postupali po njegovim nalozima, usmeno izdavao naloge da u okviru svojih ovlaštenja ne izvršavaju službene radnje koje bi morali izvršavati, a koje se odnose na otkrivanje i prikupljanje dokaza radi podnošenja krivične prijave protiv Kujovića i odgovornih lica u njegovim privrednim društvima zbog nezakonitog poslovanja s ciljem sticanja finansijske koristi sebi i pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe – saopštilo je Tužilaštvo.

U saopštenju se navodi, da su Stanišić i Kovačević imali zadatak da pružaju zaštitu osumnjičenom Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja i savjete o postupanju pred nadležnim organima po podnesenim krivičnim prijavama.

Stanišić je pomagao Kujovićevom rođaku da izbjegne pritvor za krivično djelo nasilje u porodici.

Malešić je osumnjičen i da je uticao na policijske službenike da napuste mjesto saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo vozilo MUP-a u kome se on vozio, a, između ostalog, i da se ukloni napomena iz jedinstvenog informacionog sistema MUP-a koja se odnosi na obaveznu kontrolu osumnjičenog Kujovića i njegovog vozila.

– Osumnjičeni Stanišić i Malešić primili su korist i to: Malešić u novcu i materijalnim dobrima za izgradnju i opremanje splava na rijeci Savi, opremanje stambenih objekata, uređenje porodičnog imanja, kao i novac na ime navodne stipendije u korist njegovog sina, a Stanišić za uređenje stana – navode iz Tužilaštva.

Svoj četvorici je određeno zadržavanje i u toku su njihova saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal, nakon čega će biti donesena odluka o pritvoru.

Malešić i još tri druge osobe uhapšeni sinoć po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

(Srna/SB)