Vijesti 19.03.2018.

Uhapšen nakon šest godina skrivanja: Lupao u kafani pa uhapšen zbog pljačke zlatare

ČITANJE: 3 minute

Opasni razbojnik Zlatko Piljagić (36) iz Banjaluke za kojim policije u BiH tragaju već skoro šest godina uhapšen je u četvrtak uveče nakon što je pijan lupao po kafiću, a zatim napao policajce.

Piljagić je otkriven ekspresnom reakcijom pripadnika policijske stanice Lauš, koji su ga identifikovali i priveli, a kod njega je pronađena i lažna lična karta.

Za Piljagićem se traga još od 2012. godine zbog sumnje da je učestvovao u pljačkama zlatara u Jajcu, kada je u razmeni vatre sa policijom ubijen jedan od razbojnika.

Da je Piljagić priveden potvrdila nam je i portparol Policijske uprave Banjaluke Marija Markanović. Ona je istakla da je Piljagić posle kriminalističke obrade predat u nadležnost sudske policije FBiH.

Kako nezvanično saznajemo policiji je u četvrtak oko 23.30 prijavljeno da u kafiću „Rusija“ u Ulici manjačkih ustanika u Banjaluci neko lupa flaše i čaše.

– Policija je odmah izašla na lice mesta i zatekla Piljagića koji je imao povrede po ruci od lupanja čaša, kao i povrede na glavi jer je pao u kafani. Kada je video policajce on je počeo da im preti i da im psuje mater, a zatim je jednog od njih pokušao i udariti šakom – ispričao je izvor „EuroBlica“.

On je pojasnio da je policajac uspeo izblokirati udarac i tada savladati Piljagića koji je potom i uhapšen, a alkotestiranjem je utvrđeno da je imao čak 2,5 promila alkohola u krvi.

– Piljagić je potom prevezen u Hitnu pomoć gde mu je pružena lekarska pomoć, a pretresom je kod njega nađena lična karta na ime Dario Plavšić iz Banjaluke, a za koju se sumnja da je falsifikovana – ispričao je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima banjalučka policija proverava kada je Piljagić stigao u Banjaluku i da li je koristio lažnu ličnu kartu.

– Osim toga, inspektori proveravaju i da li se Piljagić može povezati sa nekim krivičnim delima koji su se u proteklom periodu dešavali na području Banjaluke – istakao je naš sagovornik.

Kaže da inspektori sumnjaju da se on jedno vreme krio Hrvatskoj, a zatim i u Srbiji.

Nakon što je istekao zakonski rok, on je predat u nadležnost sudske policije iz FBiH, jer su za njim trenutno raspisane tri poternice zbog različitih krivičnih dela.

Za Piljagićem je raspisana poternica zbog učestvovanja u pljački zlatara “Gabi” i “Gold” u Jajcu, a zbog toga njegov brat Zoran je već osuđen na šest godina zatvora.

Osim njega, i Aleksandar Babić je dobio šest godina, a Vasiljević je dobio pet godina robije. Tokom pljačke poginuo je njihov saučesnik Stojan Knežević iz Banjaluke.

Prema presudi oni su zlatare “Gabi” i “Gold” opljačkali 3. maja 2012. godine u jajačkoj ulici ZAVNOBIH.

Tada su u jutarnjim časovima izneli dva ogromna sefa puna zlatnog nakita i drugih dragocenosti. Sefove su natovarili u dva automobila. Tokom pljačke u jednoj zlatari se oglasio tihi alarm, pa je policija odmah krenula da interveniše i zatekla ih je na delu te pozvala da se predaju.

Tada su optuženi iz automatskih pušaka zapucali na policijsku patrolu. Policija je uzvratila vatru i tom prilikom ubijen je Knežević. Osuđena trojka je pobegla, ali ih je policija pronašla i uhapsila.

Poznat policiji

Zlatko Piljagić odranije je poznat policiji po brojnim krivičnim delima, a iza njega su i pravosnažne presude.

On je još 2005. godine osuđen na tri i po godine zatvora zbog razbojništa u Banjaluci, a u čestvovao je i u nekim pucanjavama na području ovog grada.

(EuroBlic)