Vijesti 28.11.2022.

UHAPŠEN NARKO-BOS IZ BIH Umiješan u krijumčarenje 30 tona kokaina

ČITANJE: 2 minute

Narko boss Edin Gačanin Tito uhapšen je u Dubaiju, saznaje Istraga iz više međunarodnih policijskih agencija. Europol i nizozemska policija jutros su saopćili da je provedena velika međunarodna policijska akcija protiv super kartela.

Četrdesetogodišnji bh. državljanin uhapšen je u Dubaiju u okviru velike međunarodne policijske akcije usmjerene protiv krijumčara kokaina. EUROPOL je saopštio da je tokom ove istrage uhapšeno ukupno 49 osumnjičenika. Njih su evropske policije i američka DEA označile “visokim metama” koje su formirale super kartel formirali ono što je poznato kao “super kartel” koji je kontrolisao oko jedne trećine trgovine kokainom u Evropi.

Kako saznaje Istraga, u pitanju je Edin Gačanin Tito. Holandska policija je saopštila da je u Dubaiju uhapšen Holanđanin koji ima četrdeset godina te da isti posjeduje i bh. državljanstvo. Upravo to odgovara opisu Edina Gačanina Tita. On je rođen 1982. godine u Sarajevu, a posjeduje državljanstvo BiH i Holandije. Gačanin godinama živi u Dubaiju odakle kontroliše trgovinu kokainom.

“Ova hapšenja su vrhunac paralelnih istraga koje se vode u Španiji, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima uz potporu Europola. Ova kriminalna mreža uključena je u krijumčarenje droge velikih razmjera i pranje novca”, saopćeno je iz EUROPOL-a.

“Opseg uvoza kokaina u Evropu pod kontrolom i zapovjedništvom osumnjičenih bio je ogroman, a policija je tokom istrage zaplijenila preko 30 tona droge” saopšteno je iz EUROPOL-a.

Istovremeno, holandska policija je saopštila da su u Dubaiju uhapšene dvije osobe, a da je među njima jedan Nizozemac koji je, također, državljanin Bosne i Hercegovine. Protiv njega je također pokrenuta istraga na temelju presretnutih Sky poruka. Kazneni predmet protiv njega vode tužitelji Državnog tužiteljstva.

(A. S.)