Vijesti 16.01.2016.

Uhapšen sin “kralja džeparoša” u Banjaluci

ČITANJE: 4 minute
Nusret Hamidović, zvani Buco (37), iz Zagreba, jedan od sinova ozloglašenog “kralja džeparoša” Fehima Hamidovića (62), uhapšen je u srijedu u Banjaluci!

Kako saznaje Press, za Hamidovićem je prošle godine potjernicu raspisao Interpol u Parizu, zbog trgovine ljudima. Hamidović je u Francuskoj zbog trgovine ljudima osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu. U zatvoru je bio od 2010. do 2015. godine i već je odslužio većinu kazne, ali je prošle godine nestao iz Francuske i od tada se za njim tragalo. Prema nezvaničnim informacijama, Hamidović je, koristeći jedan od slobodnih vikenda, odlučio da se ne vrati u zatvor i pobjegao iz Francuske.

Uhapšen je u Vidovdanskoj ulici u centru Banjaluke, nakon što su istražioci došli do saznanja da je za njim Interpol raspisao potragu. Nakon hapšenja, Hamidović je predat u nadležnost Suda BiH.

Francusko pravosuđe je Nusreta Hamidovića osudilo jer je, zajedno sa svojim ocem Fehimom, bratom Ramizom (39) i majkom Behijom (63), upravljao mrežom od više stotina maloljetnika, uglavnom djevojčica, uzrasta od 12 do 16 godina, koje su za njih džeparile.

Norma 300 evra

Istraga protiv klana Hamidović pokrenuta je 2008. godine i u nju su bile uključene francuska, španska i italijanska policija. Istragom je tada utvrđeno da je Hamidović, zajedno sa svojim sinovima i suprugom, regrutovao maloljetne Romkinje s prostora bivše Jugoslavije, koje su dovodili prvo u Italiju, gdje je ova porodica živjela. Djevojčice su u Italiji obučavali za krađe, nakon čega je dio njih ostajao u toj zemlji, dok su ostale prebacivane u Francusku, Austriju, Belgiju, Španiju i druge evropske zemlje, u kojima su krale za Hamidovićevu bandu. Djevojčice su bile obavezne da dnevno ukradu ili isprose 300 evra, a ukoliko ne donesu određeni iznos novca bile su  izložene teškom fizičkom i psihičkom nasilju, batinanju, pa čak i silovanju.

Nakon dvogodišnje istrage, italijanska policija je, u novembru 2010. godine, po nalogu tužilaštva u Francuskoj, koje je vodilo istragu protiv klana Hamidović, uhapsila Fehima, njegovu suprugu, dvojicu sinova i kćerku Pašu Hrustić, koja se prethodno zvala Marija. U narednih nekoliko godina pali su i ostali članovi Hamidovićeve kriminalne bande, koji su, prema procjenama istražilaca, od džeparenja inkasirali milione evra. Hamidovići su uhapšeni u svojoj luksuznoj vili u okolini Rima, u kojoj su karabinjeri tada otkrili sedam mršavih i prljavih maloljetnika, među kojima i bebu od devet mjeseci, a utvrđeno je da su oni prosili za Hamidovićeve.

Fehim Hamidović je kao organizator džeparoša i trgovine ljudima, u maju 2013. godine, osuđen na sedam godina zatvora. Nakon žalbe, pariski Apelacioni sud kaznu mu je povećao na 12 godina zatvora i novčanu kaznu od 100.000 evra. U istom predmetu njegova supruga Behija, kao i njihova dva sina, osuđeni su na višegodišnje robije.

Operisali u metrou

Njihovi saradnici, koje je sud označio kao “poručnike”, njih sedam, osuđeni su na kazne od pet do 11 godina zatvora, dok je još 11 članova grupe kažnjeno s pet godina zatvora. Zanimljivo je da su zbog trgovine ljudima i organizovanja krađa Fehim i Behija i 2007. godine osuđeni u Beču, na tri, odnosno dvije godine zatvora.

Iz ranijih presuda klanu Hamidović vidljivo je da je najviše krađa maloljetna vojska džeparoša odrađivala ljeti. Omiljena lokacija bio im je metro u Parizu, kao i metropole poput Barselone, Rima ili Marselja, koje posjećuje veliki broj turista.

Maloljetne žrtve koje su odlučile da progovore o zlostavljanju pred sudom su svjedočile da su živjele kao robovi i da su bile instruisane da ciljaju turiste azijskog porijekla, za koje je klan smatrao da u novčanicima nose najviše gotovine.

“Radni dan” započinjali su u osam ujutro, podijeljeni u manje grupe, a svaka djevojčica je dnevno morala da ukrade ili isprosi 300 evra.

Ukradeni novac od njih je, oko 20 časova, sakupljao neko od Hamidovićevih “poručnika” ili sinova, a svakom maloljetniku od tog iznosa pripalo je 10 evra.

Čeka izručenje

U Sudu BiH za Press je potvrđeno da je juče održano ročište za ekstradicioni pritvor osumnjičenom Hamidoviću i da je sudija donio rješenje da on bude zadržan u pritvoru u narednih 18 dana. U međuvremenu, Francuska je dužna da istražnim organima u BiH dostavi neophodnu dokumentaciju i zahtjev za izručenje. Ukoliko to ne učine u narednih 18 dana, Sud BiH može Hamidoviću produžiti pritvor, ali ne duže od šest mjeseci od dana hapšenja.

–  Nousreta (Nusret) Hamidovića potražuje Okružni sud Čartres zbog izdržavanja ostatka kazne zatvora u trajanju od pet mjeseci, zbog krivičnih djela učestovanje u kriminalnoj organizaciji sa ciljem pripreme krivičnog djela i trgovina ljudima – naveli su u Sudu BiH.

(Press)