Svijet 15.12.2022.

UHAPŠEN U ATINI Vođa srpsko-hrvatskog kartela je bivši pripadnik “Škorpiona”, već robijao 16 godina (FOTO)

ČITANJE: 2 minute

Pripadnici srpsko-hrvatskog kartela uhapšeni su zbog sumnje da su švercovali drogu iz Španije i prodavali je u Grčkoj, a kako se nazvanično saznaje jedan od vođa ovog kartela je Srbin Saša Cvjetan.

– Cvjetan je, inače, bivši pripadnik paravojne jedinice “Škorpioni”, koji je u martu 2018. godine izašao na uslovnu slobodu nakon izdržane više od dve trećine kazne od 20 godina zatvora na koju je osuđen zbog ratnog zločina, ubistva 14 albanskih civila, žena i dece, članova porodice Bogujevci u Podujevu u martu 1999. godine – podskeća izvor Kurira.

On je u zatvorima proveo ukupno 16 godina i četiri mjeseca, a na slobodu je pušten više od tri i po godine prije isteka kazne, nakon što je uvažen njegov zahtjev za uslovni otpust.

Razlozi za takvu odluku, kako je sud tada naveo, su da je Cvjetan izdržao dve trećine kazne, da je proces resocijalizacije kod njega uspešno okončan, odnosno da je očekivano da će se Cvjetan na slobodi dobro vladati i da za vreme trajanja uslovnog otpusta neće izvršiti novo krivično delo.

Nakon što je izašao na slobodu, o Cvjetanu se nije znalo mnogo, a po svemu sudeći jer je vodio luksuzan život u predgrađu Atine.

Kako je naveo grčki portal protothema.gr, pripadnici kartela na čelu sa Cvjetanom su živeli na periferiji glavnog grada Grčke u iznajmljenim stanovima koji su bili veoma luksuzni.

Članovi kriminalne bande uhapšeni su u saradnji sa američkom DEA, koja je policiji dostavila informacije o osumnjičenima. U akciji je uhapšeno 11 osoba, među kojima su čak šestoro njih poreklom iz Srbije i Hrvatske, trojica Grka i dve Grkinje.

Istraga se nastavlja, a kartel je navodno razotkiven preko dva grčka profesora koja su za njih drogu prodavalu u osnovnoj školi u Atini, prenosi Kurir.rs.

(A. S.)