Vijesti 16.10.2015.

Uhapšen u Maleziji: Albanac sa Kosova hakovao za Islamsku državu

ČITANJE: 2 minute
haker
Malezijska policija uhapsila je hakera sa Kosova za kojeg sumnjaju da je ukrao privatne podatke o američkim vojnicima i predao ih Islamskoj državi, javlja CNN.

Državljanin Kosova Ardit Ferizi zadržan je u Maleziji po nalogu SAD-a jer je navodno pružao ISIS-u materijalnu podršku, hakovao računare i počinio krađu identiteta, saopštilo je Ministarstvo pravosuđa SAD-a.

Ferizi je hakovao računarski sistem i ukrao povjerljive informacije o više od 1300 vojnika i vladinih zvaničnika, a potom ih predao islamistima među kojima i važnom propagandisti te terorističke grupe.

Zamjenik glavnog tužiioca Džon Karlin kazao je kako je ovakav slučaj – u kojem su optužbe i za hakovanje i pomaganje teroristima – prvi slučaj.

Lista ukradenih imena u kolovozu se našla na internetu, a objavila ju je grupa koja se naziva ‘Hakerski odjel Islamske države’.

– Izdvajamo važne podatke i vaše lične informacije prosljeđujemo vojnicima kalifata, koji će uskoro uz dozvolu Alaha napasti vaše vratove u vašoj vlastitoj zemlji – glasila je poruka islamista.

Vojne podatke koji su uključivali adrese vojnika i fotografije navodno je ukrao Ferizi i predao ih Junaidu Huseinu, britanskom hakeru koji se služio društvenim mrežama kako bi regrutovao ‘zapadnjake’ da se pridruže Islamskoj državi.

Američka vojska saopštila je4 u avgustu da je Husein poginuo u vazdušnom napadu u Siriji. On je bio vođa takozvanog ‘Sajber kalifata’ koji je izvršio napade na vojsku i druge vladine internetske stranice u SAD, Francuskoj i drugim zemljama.

Ferizi je navodno vođa hakerske grupe poznate kao ‘Kosova Hacker's Security’.

Malezijska policija saopštila je kako je 20-godišnji haker ušao u zemlju u kolovozu 2014. godine kako bi studirao računarske nauke i računarsku forenziku na fakultetu u Kuala Lumpuru.

Malezijske vlasti su ga pratile nekoliko mjeseci nakon što su dobile informaciju od FBI.

(Jutarnji.hr)