Uhapšen u Maleziji: Albanac sa Kosova hakovao za Islamsku državu

haker
Malezijska policija uhapsila je hakera sa Kosova za kojeg sumnjaju da je ukrao privatne podatke o američkim vojnicima i predao ih Islamskoj državi, javlja CNN.

Državljanin Kosova Ardit Ferizi zadržan je u Maleziji po nalogu SAD-a jer je navodno pružao ISIS-u materijalnu podršku, hakovao računare i počinio krađu identiteta, saopštilo je Ministarstvo pravosuđa SAD-a.

Ferizi je hakovao računarski sistem i ukrao povjerljive informacije o više od 1300 vojnika i vladinih zvaničnika, a potom ih predao islamistima među kojima i važnom propagandisti te terorističke grupe.

Zamjenik glavnog tužiioca Džon Karlin kazao je kako je ovakav slučaj – u kojem su optužbe i za hakovanje i pomaganje teroristima – prvi slučaj.

Lista ukradenih imena u kolovozu se našla na internetu, a objavila ju je grupa koja se naziva ‘Hakerski odjel Islamske države’.

– Izdvajamo važne podatke i vaše lične informacije prosljeđujemo vojnicima kalifata, koji će uskoro uz dozvolu Alaha napasti vaše vratove u vašoj vlastitoj zemlji – glasila je poruka islamista.

Vojne podatke koji su uključivali adrese vojnika i fotografije navodno je ukrao Ferizi i predao ih Junaidu Huseinu, britanskom hakeru koji se služio društvenim mrežama kako bi regrutovao ‘zapadnjake’ da se pridruže Islamskoj državi.

Američka vojska saopštila je4 u avgustu da je Husein poginuo u vazdušnom napadu u Siriji. On je bio vođa takozvanog ‘Sajber kalifata’ koji je izvršio napade na vojsku i druge vladine internetske stranice u SAD, Francuskoj i drugim zemljama.

Ferizi je navodno vođa hakerske grupe poznate kao ‘Kosova Hacker's Security’.

Malezijska policija saopštila je kako je 20-godišnji haker ušao u zemlju u kolovozu 2014. godine kako bi studirao računarske nauke i računarsku forenziku na fakultetu u Kuala Lumpuru.

Malezijske vlasti su ga pratile nekoliko mjeseci nakon što su dobile informaciju od FBI.

(Jutarnji.hr)

SAOBRAĆAJKA U BANJALUCI Sudar tri vozila u Boriku

U banjalučkom naselju Borik dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala tri vozila.  Nesreća se dogodila na raskrsnici ulica Bulevar vojvode Petra Bojovića i Bulevar vojvode Živojina Mišića, a na vozilima je pričinjena materijalna šteta. (ATV)

INSPEKTORAT: Trgovci ne mogu naplaćivati reklamne plastične vrećice

Vrećice koje na sebi sadrže oznaku, naziv, logotip ili boje koje asociraju na trgovca, ne mogu se naplaćivati, saopštili su iz Inspektorata RS, povodom informacije da je od 1. januara ove godine, većina trgovačkih objekata počela sa naplatom plastičnih vrećica. “Zakonom o zaštiti potrošača RS propisano je da se omot, kao što je kesica, vrećica,

Uhapšen još jedan ljekar na UKC-u

Policija je uhapsila još jednog ljekara u UKC RS, saznaje Srpskainfo.  Odlično obaviješten izvor iz Policijske uprave Banjaluka otkriva da je uhapšen ljekar Dejan Aćić. – Novo hapšenje uslijedilo je nakon današnjeg hapšenja načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS – objasnio je izvor iz banjalučke policije. Prema saznanjima Srpskainfo oba slučaja su

“Vučko” blokira Addiko banku zbog duga od milion KM

Firma „B&B Vučko“ pokrenula je izvršni postupak kako bi naplatila dug od milion maraka od Addiko banke na osnovu pravosnažne presude. Naime, presudom Višeg privrednog suda u Banjoj Luci iz novembra 2019. godine potvrđena je ranija presuda Okružnog privrednog suda Banjaluka kojom je Addiko banka obavezana da „Vučku“ plati oko 1.050.000 KM. Advokat „Vučka“ Predrag

Konfucijev institut organizuje početni kurs Kineskog jezika

U toku je upis na početni kurs kineskog jezika na Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjaluci.  – Početak kursa je 3. februara, a termini su ponedjeljkom i srijedom od 18 časova u prostorijama Konfucijevog instituta, na prvom spratu Fakulteta političkih nauka – saopštili su organizatori. Možete se prijaviti na mejl adresu: [email protected] Cijena je 250 KM,  a

SANDIĆ: Brutalna laž da je zatvoren put prema Motikama

Apsolutna je neistina da je nova saobraćajnica u Ulici Kralja Aleksandra na Petrićevcu zatvorena “nakon što su pojedeni volovi i prasići”, kako tvrdi PDP, izjavio je Slaviša Sandić, načelnik banjalučkog Odjeljenja za saobraćaj i puteve, nakon što je Gradski odbor PDP saopštio je da novi put, na pravcu prema Motikama, zatvoren dan poslije proslave otvaranja.