Uhapšen u Maleziji: Albanac sa Kosova hakovao za Islamsku državu

haker
Malezijska policija uhapsila je hakera sa Kosova za kojeg sumnjaju da je ukrao privatne podatke o američkim vojnicima i predao ih Islamskoj državi, javlja CNN.

Državljanin Kosova Ardit Ferizi zadržan je u Maleziji po nalogu SAD-a jer je navodno pružao ISIS-u materijalnu podršku, hakovao računare i počinio krađu identiteta, saopštilo je Ministarstvo pravosuđa SAD-a.

Ferizi je hakovao računarski sistem i ukrao povjerljive informacije o više od 1300 vojnika i vladinih zvaničnika, a potom ih predao islamistima među kojima i važnom propagandisti te terorističke grupe.

Zamjenik glavnog tužiioca Džon Karlin kazao je kako je ovakav slučaj – u kojem su optužbe i za hakovanje i pomaganje teroristima – prvi slučaj.

Lista ukradenih imena u kolovozu se našla na internetu, a objavila ju je grupa koja se naziva ‘Hakerski odjel Islamske države’.

– Izdvajamo važne podatke i vaše lične informacije prosljeđujemo vojnicima kalifata, koji će uskoro uz dozvolu Alaha napasti vaše vratove u vašoj vlastitoj zemlji – glasila je poruka islamista.

Vojne podatke koji su uključivali adrese vojnika i fotografije navodno je ukrao Ferizi i predao ih Junaidu Huseinu, britanskom hakeru koji se služio društvenim mrežama kako bi regrutovao ‘zapadnjake’ da se pridruže Islamskoj državi.

Američka vojska saopštila je4 u avgustu da je Husein poginuo u vazdušnom napadu u Siriji. On je bio vođa takozvanog ‘Sajber kalifata’ koji je izvršio napade na vojsku i druge vladine internetske stranice u SAD, Francuskoj i drugim zemljama.

Ferizi je navodno vođa hakerske grupe poznate kao ‘Kosova Hacker's Security’.

Malezijska policija saopštila je kako je 20-godišnji haker ušao u zemlju u kolovozu 2014. godine kako bi studirao računarske nauke i računarsku forenziku na fakultetu u Kuala Lumpuru.

Malezijske vlasti su ga pratile nekoliko mjeseci nakon što su dobile informaciju od FBI.

(Jutarnji.hr)

PREPRODAVAO DROGU Optuženom ni traga ni glasa

Ognjen Ćutković, koji je bio osuđen na šest i po godina zatvora zbog šverca drogom, već drugi put se nije pojavio na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci. Postoji bojazan da je pobjegao iz BiH, zbog čega bi za njim mogla biti raspisana i potjernica. Sudija Snježana Kudrić istakla je da će Ćutkoviću biti

Servisne informacije za 16. septembar

Servisne informacije za ponedjeljak, 16. septembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježeno je šest krivičnih djela. Javni red i mir narušen je četiri puta, dok je prekršaja bilo 16. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno.

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji