Region 26.11.2022.

Među uhapšenima u Belgiji „vračarci” i „kavčani”, kokain dolazio iz Južne Amerike

ČITANJE: 2 minute

U međunarodnoj koordinisanaj akciji BIA MUP i Europola i Eurodžasta zaplijenjeno je preko 100 kilograma kokaina i uhapšeno više osoba u EU i Srbiji.

Kako se saznaje droga je zaplijenjena u Belgiji, a prema informacijama koje se posjeduju uhapšena je grupa koja sarađuje sa kavačkim klanom, saznaje Blic. Hapšenja su izvršena u Belgiji, Holandiji, Srbiji.

U ovoj akciji u Holandiji uhapšeni su pripadnici organizovane kriminalne grupe srpski državljani D.R. (28) i D.P. (48), kod kojih je pronađeno oružje i izvjesna količina novca za koju se sumnja da je nastala izvršenjem krivičnih djela, dok su u Belgiji i Luksemburgu uhapšeni takođe srpski državljani S.K. (36), Đ.D. (32), J.V. (33), jedna NN  osoba , kao i državljanin BiH S.Đ. (42), prenosi Klix.ba.

Na teritoriji Beograda uhapšen je srpski državljanin V.V. (29), kome je određeno zadržavanje od 48 sati, koji će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Droga je zaplijenjena u Arlonu, na jugoistoku Belgije, prilikom pretresa jednog skladišta. Osumnjičeni su pokušali da sakriju kokainu betonskim pločama radi lakšeg izvoza.

– Otkriveno je i zaplijenjeno najmanje 103 paketa sa od više od jednog kilograma (ukupno oko 115 kilograma)“ za koje se procjenjuje da bi dostiglo vrijednost od 11,5 miliona evra na tržištu, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Pretresi si istovremeno sprovedeni u Holandiji, Luksemburgu i Srbiji.

– Ukupno je bilo angažovano skoro 100 pripadnika različitih policijskih službi u operaciji koja ima za cilj razbijanje srpske kriminalne organizacije koja se bavi međunarodnom trgovinom kokainom – navelo je tužilaštvo.

Pripadnici te organizovane kriminalne grupe su, kako se dodaje u saopštenju, iz Južne Amerike organizovali transport veće količine kokaina u luku Roterdam u Holandiji, odakle je transportovan u belgijski Arlon, gde je i zaplenjeno 115 kilograma te droge.

Uhapšeni su koristili registrovanu kompaniju u Arlonu koja se bavi preprodajom betonskih ploča, u koje su sakrivali po tri paketa sa kokainom, težine od po 1.120 grama, prenosi Beta.

Ta kriminalna grupa je kokain preko nemačke špediterske firme trebalo da distribuira do nemačkog grada Trir, a zatim do hangara te kompanije u Londonu za dalju prodaju.

U zajedničkoj međunarodnoj akciji kojom je rukovodilo Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije, uhapšeno je osam osoba, dok se za preostalim pripadnicima organizovane kriminalne grupe traga.

 

(Z.M)