Svijet 17.12.2022.

Uhapšena poznata iranska glumica zbog navodnog širenja neistina o protestima

ČITANJE: 1 minuta

Iranska glumica Taraneh Alidosti, zvijezda Oskarom nagrađenog filma “Trgovački putnik”, uhapšena je danas u Iranu gdje se već četvrti mjesec održavaju protesti za prava žena koji su postepeno prerasli u bunt protiv vlasti.

Alidosti je aktivista za prava žena i više puta je na Instagramu podržala proteste pokrenute zbog smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru 16. septembra gdje je privedena zbog neispravnog nošenja hidžaba, prenosi Srpskainfo.

Agencija Tasnim javila je da je Alidosti uhapšena zbog “objava lažnih informacija i sadržaja i podsticanja na haos”.

Tridesetosmogodišnja glumica optužila je 8. decembra vlasti zbog vješanja Mohsena Šekarija, koji je osuđen na smrtnu kaznu jer je “poveo rat protiv Boga”.

– Cjelokupna međunarodna organizacija koja posmatra ovo krvoproliće i ne reaguje sramoti čovječanstvo –  napisala je Alidosti na Instagramu.

Ranije je rekla da neće napustiti svoju domovinu i da će “platiti cijenu” koju bude trebalo kako bi branila svoja prava, te je najavila da će prestati da radi kako bi pomagala porodicama ubijenih ili uhapšenih u protestima. Alidosti je najjpoznatija po ulozi u filmu Asghara Farhadija “Trgovački putnik”, koji je dobio Oskara za najbolji strani film 2017. godine.

Više istaknutih imena iranskog filma, kao što su redatelji Mohamad Rasoulof i Jafar Panahi izrazili su zabrinutost zbog njenog hapšenja.

Vlasti su po polovine septembra uhapsile hiljade Iranca i četrdesetak stranih državljana, a optuženo je više od 2.000 ljudi zbog povezanosti sa protestima.

(Z.M)

Oznake: hapšenje, Iran, protesti