Politika 26.12.2015.

Uhapšeni bivši ministri, direktori, biznismeni

ČITANJE: 2 minute
stefanovic konferencija
Ministar policije Nebojša Stefanović potvrdio je da je u akciji borbe protiv korupcije  uhapšeno 79 osoba. Za pet se još traga.

Među uhapšenima su i pomoćnici ministra, direktori javnih preduzeća, biznismeni, bivši i sadašnji predsjednici opština.

Kako je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao Stefanović, među 79 uhapšenih su i nekadašnji ministar Slobodan Milosavljević, Zorana Marković, bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, kao i biznismen Željko Žunić, vlasnik “Beohemije”.

Stefanović tokom obraćanja nije govorio puna imena uhapšenih već samo njihove inicijale i funkcije koje su obavljali.

Svi su uhapšeni zbog sumnje da su od 2004. počinili više krivičnih djela čime je država oštećena za više od 100 miliona evra.

Prema njegovim riječima, oni su od 2004. izvršili krivična djela pranje novca, zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita, zloupotreba sa javnim nabavkama,  koruptivna djela u oblasti poljoprivrede i izdavanja građevinskog zemljišta u lokalnim samoupravama.

“Materijalna šteta budžetu Srbije, AP Vojvodine, Grada Beograda, Dunav osiguranja, Željezari Smederevo itd. je sedam milijardi 800 miliona dinara, što je više od 100 miliona evra”, rekao je Stefanović.

Slobodan Milosavlejvić bio je predsjednik Privredne komore Srbije.

Od 2001. do 2004. godine obavljao je funkciju ministra za trgovinu, turizam i usluge u prvoj demokratskoj Vladi Republike Srbije. Prije imenovanja na tu funkciju bio je ekonomski savjetnik predsjednika Demokratske stranke Zorana Đinđića.

Nakon prestanka ministarske funkcije imenovan je za direktora, a u decembru 2004. godine izabran je za predsjednika Privredne komore Srbije.

Zorana Marković bila je direktorka Agencije za borbu protiv korupcije od 2009. do 2012. kada ju je Odbor Agencije za borbu protiv korupcije razriješio sa ove funkcije nezadovoljan njenim radom.

Željko Žunić je vlasnik “Beohemije”. Protiv njega su Alfa banka i Vojvođanska banke podnijele krivične prijave Višem tužilaštvu. Mediji su pisali da je Žunić, zajedno sa sa vlasnikom “Interkomerca” Goranom Perčevićem, jedan od najvećih dužnika bankama, državi i zaposlenima.

Među uhapšenima je Milenka Jezdimirović, direktorka “Dunav osiguranja” od 2009. do kraja 2012. godine. Ona je važila za kadar SPS, a kako je tada navedeno ostavku na mesto direktora je podnijela iz ličnih razloga. U jednom od intervjua datih nakon ostavke rekla je da je trpjela stalne pritiske da nekoga zaposli ili obezbjedi posao na tenderu.

(B92)