Vijesti 12.04.2016.

Uhapšeni džihadisti na aerodromu Nikola Tesla

ČITANJE: 1 minuta
aerodrom nikola tesla
Na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla”, u dva odvojena slučaja, uhapšena su dvojica ruskih državljana, koji su se borili u Siriji na strani Islamske države.

Sumnja se da su krenuli u Ukrajinu da bi se pridružili tamošnjim vlastima u borbi protiv proruskih pobunjenika. Provjerom je ustanovljeno da je riječ o ljudima koji potiču iz ruske republike Dagestan, a koji, nakon poraza koji trpe džihadisti u Siriji, žele da nastave borbu protiv Rusa na drugom ratištu.

-Radi se o teroristima ISIS-a, koji, nakon pada Palmire, pokušavaju da se pregrupišu na neko drugo mjesto, a zanimljivo je da su ovoga puta izabrali baš Ukrajinu, gdje žele da formiraju svoj bataljon. Veliko je pitanje ko pokušava da premijesti front sa Bliskog istoka blizi granica Rusije- kaže izvor “Alo!”.

Najgore od svega je što je Srbija morala da pusti obojicu džihadista pošto su imali ispravne ruske pasoše i nije bilo nikakvih osnova za njihovo zadržavanje.

-Oni, uglavnom, koriste ruske pasoše, ali postoje saznanja da nekada putuju i sa lažnim turskim pasošima. Pošto iz Beograda nema direktnih letova za Kijev, oni presjedaju u nekoj od evropskih metropola i nastavljaju put u Ukrajinu. Niko ne zna sa sigurnošću koliko ih je do sada na taj način otišlo iz Sirije, ali se po njihovom kretanju može pretpostaviti da bi Ukrajina narednih mjeseci mogla ponovo postati veliko ratno žarište-tvrdi izvor lista “Alo!”.

Ruska kavkaska republika Dagestan je postala središte pobune islamista, koja se proširila Kavkazom posle dva rata u susjednoj Čečeniji. Ekstremisti Islamske države preuzeli su odgovornost za napad u ruskoj republici Dagestan na Kavkazu, prije tri mjeseca.

(Alo!)