Region 26.11.2022.

Uhapšeni zbog sumnje da su oštetili državni budžet za milione

ČITANJE: 2 minute

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odjeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Sektorom poreske policije i Posebnim odjeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično djelo pranje novca, prenosi Srpskainfo.

Uhapšeni su M. K. (62) odgovorno lice preduzetničke radnje „Kocit“, D. O. (65) faktički vlasnik nekoliko privrednih društava, M. B. (69) formalni vlasnik istih i, knjigovođu u tim privrednim društvima M. T. (49).

Oni se sumnjiče da su kao grupa u periodu od septembra 2019. do septembra 2022. godine izvršili prenos novca u ukupnom iznosu od 24.703.881 dinara u namjeri da prikriju ili lažno prikažu nezakonito porijeklo novca koji su koristili.

Sumnja se da je D. O. organizovao ovu grupu u kojoj je svaki član imao svoju ulogu. On je osnovao privredno društvo, zatim je angažovao M. B. od koga je zahtijevao da sukcesivno osniva druga privredna društva na svoje ime, i koji je dobijao mjesečnu naknadu od 200 evra. M. T. je bila ovlašćena, kako se sumnja, za otvaranje računa kod poslovnih banaka, kao i za sačinjavanje i overu fiktivnih faktura kao da su privredna društva izvršila prodaju i isporuku robe – raznih metalnih proizvoda preduzetničkoj radnji „Kocit“.

Prilikom uplate novca od strane „Kocita“, M. T. je podizala gotov novac, pri čemu je deo zadržavala za sebe, a veći dio novca preko D. O. je dat M. K. koji je znao da privredna društva kojima je uplaćen novac od strane preduzetničke radnje „Kocit“ nisu istom prodavala niti isporučivala robu.

Protiv M. K. je podnijeta i krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrijednost na taj način što je izbjegnuto plaćanje javnih prihoda u iznosu od 2.660.244 dinara za koji iznos je oštećen budžet Republike Srbije, prenosi Blic.

Pretresom stanova i drugih prostorija osumnjičenih na više lokacija u Nišu pronađeno je i oduzeto 1.299.000 dinara, 20.069 švajcarskih franaka, fiktivna dokumentacija, pečati, mobilni telefoni i laptop računar.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu.

(Z.M)

Oznake: hapšenja, Nis