Magazin 03.01.2019.

“UHVATI ZECA” Banjalučanka Lana Bastašić u užem izboru za NIN-ovu nagradu

ČITANJE: 1 minuta

U uži izbor za 65. NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine uvršteno je 12 romana, a 14. januara u podne biće proglašen dobitnik tog književnog priznanja.

Kako je objavljeno u nedeljniku NIN, u užem izboru su romani “Posle potere” (Publisher) Zoran Ćirić, “Pomor i strah” (Laguna) Vule Žurić, “Prekasno” (Geopoetika) Branka Krilović, “Odustajanje” (Arhipelag) Jelena Lengold, “Uhvati zeca” (Kontrast) Lana Bastašić, “Veliki Juriš” (Laguna) Slobodan Vladušić, “Deseti život” (Kontrast) Saša Savanović, “Kružok na zlatni pogon” (Agora) Slobodan Mandić, “Zabluda Svetog Sebastijana” (Laguna) Vladimir Tabašević, “Krečenje” (Čarobna knjiga) Žarko Radaković, “Beogradski trio” (Laguna) Goran Marković i “Neživoti i isklučenja” (Treći trg/Srebrno drvo) Milan Kovačević.

O finalistima odlučivaće žiri koji čine Tamara Krstić, Marjana Čakarević, Branko Kukić, Ivan Milenković i Zoran Paunović (predsednik).

Bastašićeva je rođena u Zagrebu 1986. godine, a odrasla je u Banjaluci. Trenutno prebivalište joj je Barselona, gdje u školi za književnost “Bloom” drži kurs koji se bavi stvaralaštvom Džejmsa Džojsa. Do sada je objavila dvije zbirke kratkih priča, roman za djecu i knjigu poezije.