Politika 24.02.2021.

UIO BiH “BOGATIJA” ZA KADAR SDS-a: Gordana Aćimović preuzela trebinjski odbor, ali i dobila novi posao

ČITANJE: 4 minute

U Srpskoj demokratskoj stranci uveliko traje proces konsolidacije gradskih i opštinskih odbora koji su na proteklim lokalnim izborima ostvarili lošiji izborni rezultat.

Kako je potvrdio generalni sekretar Srpske demokratske stranke Zoran Latinović, pored Banjaluke, gdje su sa procesom konsolidacije poprilično odmakli, ovaj proces se sprovodi u više odbora širom Republike Srpske.

“U Hercegovini su procesom konsolidacije za sada obuhvaćena dva odbora i to Trebinje i Nevesinje”.

Koordinator za odbor u Trebinje je Gordana Aćimović, a mlađi Trebinjci je zbog harizme i čvrstog stava nazivaju “Čelična lejdi”, prenijele su vijestisrpske.com.

U Trebinju je odlukom Predsjedništva stranke raspušten Gradski odbor i imenovan Tim za konsolidaciju, kao privremeno tijelo. Zadatak ovog tima, u čijem sastavu je oko 20-tak mlađih ljudi, je da pripremi gradsku organizaciju za unutarstranačke izbore na kojim bi bilo izabrano novo rukovodstvo ovog odbora. Nadaju se da će ovi izbori biti održani u narednih par mjeseci.

Srpska demokratska stranka će, navodi Latinović, akcenat staviti na mlađe ljude, kako u Trebinju, tako i u drugim sredinama kako bi se stranka značajno podmladila i kako bi mlađi ljudi dobili priliku.

Imenovana za šeficu GP Ivanica

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH, ni manje, ni više, nego na šefovsko mjesto na Granični prelaz Ivanica, stigla je dama sa fotografije. Ko je ona?

Žena sa fotografije je Gordana Aćimović. Najveća referenca joj je bila – snaja SDS-ovog Svetozara Aćimovića, a u novije vrijeme – bliska saradnica predsjednika SDS-a Mirka Šarovića, piše Trebinje danas.

Profesionalne sposobnosti nisu uspjeli da vide, navode,  pošto nije imala vremena da ih pokaže, jer je mijenjala poslove brzo.

Prvo je, u vrijeme Slavka Vučurevića, zaposlena u Gradskoj upravi Trebinja, zatim u IOM-u, Internacionalnoj organizaciji za migracije, a onda je odjednom prešla u Obavještajno-bezbjednosnu agenciju OBA, a sada stiže do UIO BiH.

Šta joj je za mijenjanje poslova bila preporuka i od koga to, ne zna se, ali ono što se zna jeste da je svaki od tih poslova bio „dobro“ plaćen.

I dok mnogi, i u SDS-u čiji je Aćimovićeva član, čekaju priliku za bilo kakav posao, ona poslove mijenja olako i uz simpatičan osmijeh.

Naravno, kako se i ne bi smješkala kad može da bira radna mjesta i da niti jedno od njih ne bude „obično“.

Bilo je interesantno kako se u vrijeme dok je obavljala zadatke za Obavještajno-bezbjednosnu agenciju OBA politički angažovala tokom susreta kneza od Hercegovine Rodoljuba Draškovića i Mirka Šarovića, posebno zato što se zaposleni u obavještajno-bezbjednosnim strukturama ne bi smjeli politički eksponirati.

Ali, snaja Svetozara Aćimovića i bliska saradnica Mirka Šarovića mogla je i to.

Tako to SDS radi u vrijeme „vladavine” SNSD-a.

A tako su radili i dok su oni „vladali“. Sad im je još lakše. Nemaju odgovornost, kritikuju da bi ih javnost čula, a svoje „miljenike“ premještaju s mjesta na mjesto i prave različite političke kombinatorike koje povlaštenima u njihovoj partiji omogućavaju lagodan i lijep život.

Inače, svekar Gordane Aćimović, SDS-ov Svetozar Aćimović, nekadašnji je generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

U februaru 2003. godine sa te funkcije smijenio ga je visoki predstavnik Pedi Ešdaun, a u objašnjenju u vezi sa smjenom između ostalog stoji:

„Izvještaj nameće zaključak da je g. Aćimović, u svojstvu generalnog direktora Elektroprivrede, napravio ozbiljne propuste u obavljanju ili vršenju svojih dužnosti, te da nije pokazao ni minimum stručnosti i pažnje koju lice na takvoj funkciji mora imati. Jasno je da je gospodin Aćimović, u svojstvu generalnog direktora navedenog preduzeća, znao ili morao znati da u Elektroprivredi prevladava stanje velikog nemara, otućenja imovine i sredstava, kao i lošeg upravljanja“.

U izvještaju koji je potpisao Visoki predstavnik takođe piše:

„Kao generalni direktor, g. Aćimović je bio u velikoj mjeri ili svjesno nemaran u obavljanju povjerenih mu dužnosti i jasno je da nije podoban za obavljanje takve funkcije. Njegovi propusti su izazvali ili doprinijeli da navedeno preduzeće pretrpi, između ostalog, velike finansijske gubitke koji se mjere milionima KM.”

Za propuste Aćimović kao da je nagrađen, jer su svi iz njegove porodice zaposleni, a sinova supruga može i da bira radna mjesta.

Licemjerno je to što iz SDS-a često stižu kritike na račun SNSD-a upravo zbog zapošljavanja, a iz te političke partije , kada je zapošljavanje u pitanju, postoje primjeri poput Gordane Aćimović.

I ko zna koliko ovakvih primjera ima, samo se dobro skrivaju od javnosti.

A, za sve to vrijeme i u samom SNSD-u ima članova koji još čekaju posao, dok neki članovi SDS-a bliski vrhu ove partije biraju radna mjesta.

I gdje je tu opšti interes građana na koji se iz opozicije često pozivaju i koji navodno brane?

Čini se da ipak prevladaju lični interesi pojedinaca koji pod plaštom borbe za prava građana ostavaruju brojne benefite za sebe i sebi bliske ljude.