Politika 22.05.2020.

UIO BIH: Džakuli ističe mandat, SDA želi Isovića na mjestu direktora, Dodik saziva partnere

ČITANJE: 1 minuta

Mandat direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Mira Džakule ističe 6. juna, a prema saznanjima portala Capital, Stranka demokratske akcije (SDA) insistiraće da na Džakulino mjesto dođe njihov kadar, aktuelni direktor Poreske uprave FBiH Šerif Isović (na fotografiji).

Zbog podjele funkcija na nivou BiH iduće sedmice trebalo bi da se sastanu predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SP-a Petar Đokić i DNS-a Nenad Nešić.

O isteku mandata direktora UIO rapravljano je i na posljednjoj sjednici Upravnog odbora UIO gdje je usvojeno da se informacija o tome uputi Savjetu ministara BiH koji treba da raspiše konkurs za izbor novog direktora UIO.

S obzirom na to da konkursna procedura ne može da bude završena do 6. juna, kada Džakuli ističe mandat, Savjet ministara bi trebalo da Džakulu imenuje za vršioca dužnosti direktora UIO.

Džakula je za direktora UIO imenovan još u februaru 2012. godine, a mandat je obnovio u junu 2016. godine.

Pozicija direktora UIO BiH je jedna od najatraktivniji s obzirom da ova institucije kontroliše godišnji priliv od preko sedam milijardi maraka od PDV-a, carina i akciza.

(capital.ba)