UIO BiH traži da sud zabrani Srpskoj prinudnu naplatu duga

Sutra ističe rok za privremenu zabranu prinudne naplate duga od Uprave za indirektno oporezivanje na osnovu presude proizašle iz tužbe Republike Srpske protiv UIO.

Republika Srpska je tužila UIO, jer je prilikom raspodjele prihoda za 2009. I 2010. godinu Republika Srpska oštećena za gotovo 53 miliona KM. Тај novac je raspodjeljen i doznačen FBiH. Dug je izmiren, ali je ostala kamata. Na osnovu izvršenja presude u procesu prinudne naplate, Republika Srpska je od očekivanih 28 miliona KM do sada naplatila samo 4,6 miliona KM, nakon čega je Sud BiH odlučio da privremeno zabrani prinudnu naplatu. Ta privremena zabrana traje do 11.09.2019.

Ministar finansija, Zora Vidović, izjavila je da je za Republiku Srpsku najvažnije da sudska presuda bude izvršena i da se namiri novac koji joj se duguje.

“Mi nikako ne možemo dozvoliti i dopustiti da se to i dalje odugovlači, jer se odugovlači skoro godinu dana i očekujemo od 11. septembra da taj naš porez koji nije prebačen na vrijeme u Republiku Srpsku dobijemo, a sa kog računa ćemo ga dobiti, to nama uopšte nije bitno”, naglasila je Zora Vidović u izjavi za ATV. Novi koeficijenti za raspodjelu novca od indirektnih poreza su poslednji put usaglašeni prije dvije godine. Srpska je prije mjesec dana Sudu BiH uputila novu tužbu, jer se dug nagomilao na oko 30 miliona maraka.

Uprava za indirektno oporezivanje tražila je od Suda BiH da zabrani Srpskoj prinudnu naplatu duga od raspodjele novca od PDV-a. Privremena zabrana suda ističe 11. septembra, ali su u Upravi tražili da Srpska taj novac sa računa UIO ne naplaćuje ni ubuduće.

Traže i da im se vrati 4,6 miliona koje je Srpska uspjela da naplati prije nego što je Sud privremeno zabranio prinudnu isplatu.

“Iz razloga što je to stvorilo mnogobrojne probleme u normalnom funkcionisanju UIO. Novac se, između ostalog, skidao sa depozitnih računa, gdje se nalazi novac građana BiH, koji su uplaćivali zbog depozitnih procedura. Mi smo morali da donosimo rješenja o povratu tog novca, međutim tog novca više nema”, izjavio je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

UIO je predložila nekoliko načina na koje bi situacija bila riješena, ali u Upravnom odboru Uprave nisu prihvatili ni jedan. Između ostalog, predloženo je i da novac Srpska naplati sa računa Ministarstva finansija i trezora BiH. Iz tog Ministarstva nam kratko odgovaraju da oni o tome ne odlučuju.

“Ministarstvo finansija i trezora BiH nema nadležnost da odlučuje o načinu provođenja sudskih presuda koje se tiču drugih institucija te Vam ne možemo dati bilo kakav komentar na Vaš upit”, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Novi koeficijenti za raspodjelu novca od indirektnih poreza su poslednji put usaglašeni prije dvije godine. Srpska je prije mjesec dana Sudu BiH uputila novu tužbu, jer se dug nagomilao na oko 30 miliona maraka. Federalna Vlada je uzvratila kontratužbom, ali za period nadoknade štete za 2012. i 2016. godinu.

Premijer Radovan Višković poručio je da je tužba Federacije besmislena, i da bi prvo trebalo da isplati novac koji duguje Srpskoj.

(ATV)

NOVA POSLOVNA ZONA: Uskoro licitacija za prvu parcelu

Za prodaju prve parcele u novoj poslovnoj zoni “Jelšingrad” uskoro će biti raspisan javni poziv, nakon što je na zadnjoj sjednici Skupštine grada donesena odluka o prvoj licitaciji za prodaju oko 20.000 kvadrata namjenjenih za izgradnju privrednih objekata u toj zoni. Kako ističu u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, već vlada veliko

“KOSMOS” PRIPAO DNS-u: Nedeljko Milaković dolazi na funkciju direktora banjalučke fabrike?

Nedeljko Milaković, raniji poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske i sadašnji funkcioner Demokratskog narodnog saveza, biće novi direktor fabrike “Kosmos” u Banjaluci, odlučio je Gradski odbor DNS-a, koji je u koalicionoj raspodjeli dobio ovo preduzeće, saznaje opcija.net. U Gradskom odboru  DNS-a, kako ističu naši izvori, nisu posebno zadovoljni činjenicom da su dobili mogućnost

VANDALIZAM Zapalio plato spomenika na Banj brdu

Vedran Grahovac (18) iz Banjaluke uhapšen je zbog sumnje da je tokom vikenda oštetio spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu u Banjaluci, saznaje Srpskainfo.  Grahovac je osumnjičen da je spomenik posuo zapaljivom materijom i zatim zapalio stepenice. On je sve to snimio i snimak stavio na „Instagram“, a policija je ubrzo saznala za to i

PREDUZETNICE U SRPSKOJ: Usuditi se, to je cijena uspjeha

Baviti se preduzetništvom u Republici Srpskoj prilično je veliki izazov, a ukoliko ste žena, on je još veći. Međutim, prema riječima nekih od najuspješnijih, do cilja se teško dolazi prečicom, pa je savladavanje brojnih prepreka uslov za uspjeh. Desanka Drašković, koja je već godinama na čelu kompanije “Etna” iz Istočnog Sarajeva, koja se bavi transportom,

Javno vođenje kroz izložbu Mladena Miljanovića u Kamenoj kući

U Kamenoj kući na Tvrđavi Kastel danas, 23. septembra u 18 časova biće organizovano javno vođenje kroz izložbu „ARPERTA FENESTRA“ („PROZOR U SVIJET“) banjalučkog umjetnika Mladena Miljanovića. Posjetioce će kroz izložbu voditi autor.