UIO BiH traži da sud zabrani Srpskoj prinudnu naplatu duga

Sutra ističe rok za privremenu zabranu prinudne naplate duga od Uprave za indirektno oporezivanje na osnovu presude proizašle iz tužbe Republike Srpske protiv UIO.

Republika Srpska je tužila UIO, jer je prilikom raspodjele prihoda za 2009. I 2010. godinu Republika Srpska oštećena za gotovo 53 miliona KM. Тај novac je raspodjeljen i doznačen FBiH. Dug je izmiren, ali je ostala kamata. Na osnovu izvršenja presude u procesu prinudne naplate, Republika Srpska je od očekivanih 28 miliona KM do sada naplatila samo 4,6 miliona KM, nakon čega je Sud BiH odlučio da privremeno zabrani prinudnu naplatu. Ta privremena zabrana traje do 11.09.2019.

Ministar finansija, Zora Vidović, izjavila je da je za Republiku Srpsku najvažnije da sudska presuda bude izvršena i da se namiri novac koji joj se duguje.

“Mi nikako ne možemo dozvoliti i dopustiti da se to i dalje odugovlači, jer se odugovlači skoro godinu dana i očekujemo od 11. septembra da taj naš porez koji nije prebačen na vrijeme u Republiku Srpsku dobijemo, a sa kog računa ćemo ga dobiti, to nama uopšte nije bitno”, naglasila je Zora Vidović u izjavi za ATV. Novi koeficijenti za raspodjelu novca od indirektnih poreza su poslednji put usaglašeni prije dvije godine. Srpska je prije mjesec dana Sudu BiH uputila novu tužbu, jer se dug nagomilao na oko 30 miliona maraka.

Uprava za indirektno oporezivanje tražila je od Suda BiH da zabrani Srpskoj prinudnu naplatu duga od raspodjele novca od PDV-a. Privremena zabrana suda ističe 11. septembra, ali su u Upravi tražili da Srpska taj novac sa računa UIO ne naplaćuje ni ubuduće.

Traže i da im se vrati 4,6 miliona koje je Srpska uspjela da naplati prije nego što je Sud privremeno zabranio prinudnu isplatu.

“Iz razloga što je to stvorilo mnogobrojne probleme u normalnom funkcionisanju UIO. Novac se, između ostalog, skidao sa depozitnih računa, gdje se nalazi novac građana BiH, koji su uplaćivali zbog depozitnih procedura. Mi smo morali da donosimo rješenja o povratu tog novca, međutim tog novca više nema”, izjavio je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

UIO je predložila nekoliko načina na koje bi situacija bila riješena, ali u Upravnom odboru Uprave nisu prihvatili ni jedan. Između ostalog, predloženo je i da novac Srpska naplati sa računa Ministarstva finansija i trezora BiH. Iz tog Ministarstva nam kratko odgovaraju da oni o tome ne odlučuju.

“Ministarstvo finansija i trezora BiH nema nadležnost da odlučuje o načinu provođenja sudskih presuda koje se tiču drugih institucija te Vam ne možemo dati bilo kakav komentar na Vaš upit”, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Novi koeficijenti za raspodjelu novca od indirektnih poreza su poslednji put usaglašeni prije dvije godine. Srpska je prije mjesec dana Sudu BiH uputila novu tužbu, jer se dug nagomilao na oko 30 miliona maraka. Federalna Vlada je uzvratila kontratužbom, ali za period nadoknade štete za 2012. i 2016. godinu.

Premijer Radovan Višković poručio je da je tužba Federacije besmislena, i da bi prvo trebalo da isplati novac koji duguje Srpskoj.

(ATV)

POD NADZOROM DEVET OSOBA: RS prati situaciju u vezi sa korona virusom

Članovi Koordinacionog tijela za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti vezanih za pojavu novog koronavirusa (COVID-2019), održali su danas sastanak na kojem su izvijestili ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića o trenutnoj epidemiloškoj situaciji u svijetu i do sada sprovedenim mjerama iz Akcionog plana za postupanje u slučaju pojave rizika/sumnje za širenje novog

KOMENTAR: Šta me zezaš, čika Mirko?!

Ako neka fotografija govori više od riječi, onda je to ova, nastala nakon sastanka delegacija SDS i PDP, na kojoj Mirko Šarović kao dobri djedica pomiluje Draška Stanivukovića, koji ne zna šta bi od sebe. Ni da li bi se smijao od muke ili mu okrenuo leđa, kad već ne smije da mu strese u

Radnici SC “Borik” prikupili novac za porodicu Granula iz Piskavice, teško pogođenu požarom

Saznavši informaciju da je porodica Granula iz Gornje Piskavice u požaru pretrpjela ogromnu štetu (izgorjeli pomoćni objekti, štala, kukuruzana, 300 pilića, 50 vreća hrane, 10 tona kukuruza, 50 bala sijena…) radnici Sportskog centra “Borik” su se organizovali i između sebe za nekoliko dana prikupili određenu količinu novca. U pomoć ovoj vrijednoj porodici, u kojoj su

SASTANAK SDS – PDP: “Najvažnije da opozicija ima samo jednog kandidata na izborima”

Delegacije SDS i PDP, predvođene predsjednicima stranaka Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem, održale su sastanak u Banjaluci na kojem su dogovarale dalje djelovanje. Kako je istakao lider PDP ovo je bio jedanu nizu sastanaka koji će se održati u narednom periodu. – Meni je važno da zajedno sa Šarovićem i ključnim ljudima u Republici Srpskoj

RANKO ŠKRBIĆ: Dentalna klinika jedina organizaciona jedinica Univerziteta koja pored obrazovne funkcije nudi usluge i građanstvu

Sredinom juna 2018. godine, pri Medicinskom fakultetu u Banjaluci, otvoren je Specijalistički centar “Dentalna klinika”. Misija klinike je primarno obrazovanje budućih stomatologa i specijalizanata, orijentisanih više prema praksi s ciljem samostalne i kreativne primjene stručnih znanja specifičnih za pojedina stručna područja. Zadatak je organizovanje i izvođenje naučno-stručnih studija, obrazovanje studenata i specijalizanata stomatologije kojima se

JAPANSKE STIPENDISTKINJE: Banjalučanke na prijemu povodom rođendana cara Nurahita

Na gala prijemu, koji je, povodom rođendana japanskog cara Nurahita, u Sarajevu upriličio ambasador Japana u BiH, Hidejuki Sakamoto, među uglednim zvanicama su bili i univerzitetski profesori, zdravstveni radnici i sportisti iz Banjaluke. Posebnu pažnju su privukle dvije Banjalučanke, japanske stipendistkinje, docentkinja dr Suzana Gotovac Atlagić sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, te dr Andreja Subotić