Vijesti 08.12.2022.

UIO BiH: U Nacrt zakona o PDV-u uvrštena odredba da hrana koja se donira bude oslobođena od PDV-a

ČITANJE: 1 minuta

Prema aktuelnom Zakonu o PDV-u iznos PDV-a od 17 odsto plaća se na hranu kojoj ističe rok i koja se kao takva donira javnim kuhinjama ili organizacijama i udruženjima koje pomažu socijalno ugroženim građanima.

U više navrata javne kuhinje i pojedina udruženja tražili su od UIO da se ovakve donacije oslobode od plaćanja PDV-a, što zakonski nije imalo uporište. Međutim, očekuje se da bi novim Nacrtom zakona o PDV-u ovo bilo riješeno.

Mi smo pripremili potpuno novi Nacrt zakona o PDV-u. Što se tiče postojećeg zakona, ako neko želi donirati hranu javnim kuhinjama, mora platiti 17 odsto na tu hranu. Sa druge strane, ono što je oslobođeno su jedino donacije u finansijskom obliku, izjavio je Ratko Kovačević, portparol UIO BIH.

Prema njegovim riječima, s obzirom na mnogobrojne zahtjeve javnih kunjnja i brojnih organizacija, u novi Nacrt zakona uvrštena je i odredba da doniranje hrane bude oslobođeno plaćanja od PDV-a.

“Mi smo u novi nacrt uvrstili i to da se hrana koja je pred istek roka oslobodi PDV-a. Taj Nacrt zakona se trenutno nalazi pred Upravnim odborom UIO BiH. Pretpostavka je da će nakon formiranja novog UO, odnosno novog saziva Savjeta ministara BiH, ovaj zakon krenuti u proceduru usvajanja  i tada bi bili stečeni uslovi da se primjenjuje i ova odredba”, istakao je Kovačević.

(Z.M.)

Oznake: donacija, hrana, PDV, UIO BiH