Biznis 02.02.2018.

UIO: Ne zna se hoće li struja biti akcizni proizvod

ČITANJE: 1 minuta

Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) poslala je pismo medijima u kome reaguju na priče o uvođenju akciza i na električnu energiju.

U reagovanju je navedeno da je tačno da je u pripremi novi set zakona o akcizama, ali da do njegovog samog usvajanja neće biti poznato da li je i struja akcizni proizvod.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“U cilju potpuno tačnog informisanja javnosti vezano za pripremu novog prijedloga Zakona o akcizama u UIO zelimo naglasti da u okviru Twinning projekta u Upravi postoji radna grupa koja radi na pripremi pomenutog propisa. Postojeći Zakon o akcizama u BiH u primjeni je od 2009. godine i isti nije usklađen sa direktivom EU.

Zbog obaveze da BiH uskladi sve svoje propise sa legislativom EU, Uprava zajedno sa ekspertima iz EU priprema i novi prijedlog Zakona o akcizama koji će biti usklađen sa legislativom EU. Prijedlog novog Zakona o akcizama u BiH trebao bi biti završen do sredine godine, nakon čega će biti pripremljen i Pravilnik o primjeni Zakona o akcizama.

Usvajanje Zakona o akcizama prolazi kroz Upravni odbor UIO, Savjet ministara BiH i Parlament BiH. Konačna verzija Zakona u smislu definisanja koji će proizvodi biti akcizni, kao i visina stopa akciza biće poznati onog trenutka kada Zakon o akcizama bude u proceduri. Iz tog razloga želimo jasno naglasiti da u ovom trenutku još uopšte nije poznato hoće li elektična energija biti akcizni proizvod ili neće. O tome će odluku donijeti ona tijela koja usvajaju pomenuti Zakon”.

(Nezavisne)