Politika 06.12.2020.

Ujedinjena Srpska: Odluka za Doboj i Srebrenicu ogolila ulogu CIK-a kao produžene ruke SDA

ČITANJE: 2 minute

Ujedinjena Srpska je saopštila da je odluka Centralne izborne komisije da ne objavi rezultate za Grad Doboj i Opštinu Srebrenica u Republici Srpskoj, potpuno ogolila ulogu CIК kao produžene ruke SDA.

Nakon što su juče rezultati utvrđeni u svim opštinama i gradovima, osim u Srebrenici i Doboju, gdje će biti utvrđeni naknadno, iz Ujedinjene Srpske dodaju da SDA poljuljani rejting i loši izborni rezultati pokušavaju popraviti “stvaranjem i plasiranjem afera u Republici Srpskoj i to u Srebrenici, za koju Bošnjake vežu posebne emocije”.

– Jasno je da je Grad Doboj, u kojem nema nikakvih političkih nepoznanica, korišten samo  kao alibi da bi se pokušali poništiti izbori u Srebrenici. Ujedinjena Srpska javno pita u čemu je razlika što su neki bošnjaci glasali za srpskog kandidata u sarajevskoj Opštini Centar i u Srebrenici? Da li se Bošnjacima u Republici Srpskoj nameće i uslovljava glasačko pravo i da li je to kršenje zakona? – navodi se u saopštnju.

Dodaju da je narod u Srebrenici do sada birao kandidate, i bošnjačke i srpske nacionalnosti, i to je isključivo pravo građana Srebrenice i na ovim i budućim izborima, a svako mijenjanje njihove volje je kršenje zakona i manipulacija, prenosi Srpskainfo.

– Da li je problem u tome što se jedni srpski kandidati smatraju podobnim, a drugi nepodobnim? Da li po toj matrici imaju i podobne i nepodobne partije, pa bi CIК jedne zabranio a druge štitio i favorizovao? Da li su po tom kriterijumu podobnosti za SDA  birani i članovi CIК, i da li se po tom kriterijumu pokušava mijenjati volja naroda? – navode u US.

Postavljaju i pitanje – da li su SDS i PDP svjesni da im je ova uloga za neobjavljivanje rezultata izbora u Srebrenici providna i sramna?

– Republika Srpska je sposobna da zaštiti volju građana Srebrenice, i Ujedinjena Srpska poziva sve građane, partije i Institucije Republike Srpske da zaštite volju građana i djeluju zajedno i odlučno. Republika Srpska je trajna i vječna, a podobni uvijek imaju kratak rok trajanja ili mandata – zaključuju u saopštenju.

(A.M/Banjaluka.net)