UJEDINJENA SRPSKA Pisali PIK-u, traže da izborna volja građana RS bude ispoštovana

Ujedinjena Srpska traži od Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ da pomogne da bude ispoštovana izborna volja građana Republike Srpske i što prije otklonjena blokada formiranja Savjeta ministara, te pokrenut rad Parlamentarne skupštine BiH.

Ova partija je u pismu PIK-u podsjetila da su građani Srpske izabrali svoje predstavnike na nivou BiH, ali da osam mjeseci od izbora pojedini političari iz Sarajeva i dalje blokiraju proces formiranja Savjeta ministara.

“Najbolje za sve u Srpskoj i BiH bi bilo da što prije bude izabran predsjedavajući Savjeta ministara, da se formiraju ministarstva i pokrene rad u Parlamentarnoj skupštini BiH. Molimo vas da iskoristite svoj uticaj na Željka Komšića, Šefika DŽaferovića i Bakira Izetbegovića da ispoštuju osnovne postulate demokratije i demokratski održanih izbora, a to je implementacija izbornih rezultata bez ikakvog uslovljavanja”, navedeno je u pismu.

U pismu, kojim se ova stranka obraća i zamjeniku pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuu Palmeru, navodi se da svako uslovljavanje implementacije izbornih rezultata predstavlja obesmišljavanje demokratije i izbora uopšte.

Ujedinjena Srpska je poručila da ne žele da u Savjetu ministara i dalje budu predstavnici Srpske koji su izgubili izbore na čelu sa Draganom Mektićem, Mirkom Šarovićem i Igorom Crnatkom.

U vezi sa trenutnom krizom i ucjenjivanjem s ciljem obezbjeđivanja podrške za ulazak BiH u NATO, predstavnici Ujedinjene Srpske su podsjetili da stranke iz Srpske insistiraju na poštovanju rezolucije o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine koja je legitiman politički stav o mogućim budućim političkim procesima u skladu sa demokratskim načelima.

“Članstvo u NATO-u, Evroazijskoj uniji, Inicijativi ‘Jedan pojas, jedan put’ ili bilo kojoj organizaciji stvar je dogovora i kompromisa koji moraju postići novoizabrani predstavnici iz Srpske i Federacije BiH”, navodi se u pismu i dodaje da su pred novim vlastima na nivoima Srpske i BiH mnogi poslovi poput približavanja Evropskoj uniji, poboljšanja života građana i rješavanja problema migrantske krize.

(Srna, foto: Srpskainfo)

U NP RS dodijeljene nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja

U Narodnom pozorištu Republike Srpske na Velikoj sceni premijerno je izvedena predstava “Što te nema” autora Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta RS, Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

SNSD: Interes RS ne može biti talac grupa ili pojedinaca

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izuzetno cijeni doprinos DNS u kreiranju i provođenju zajedničkih politika kako u Republici Srpskoj i BiH svih prethodnih godina i ne vidi nijedan razlog da se i ubuduće ne nastavi sa politikom okupljanja partija iz Republike Srpske oko vitalnih nacionalnih interesa.

Vlada Srpske podržava razvojne projekte

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Rogatici da će Vlada Srpske i ubuduće, kao i do sada, nastaviti da podržava intenzivni privredno-ekonomski razvoj ove lokalne zajednice.

Zbog lančanog sudara kod “Delta Planeta” velika gužva na Istočnom tranzitu

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila oko 16.30 kod  TC “Delta Planet” nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena materijalna šteta na više automobila. Zbog saobraćajne nesreće stvorena je velika gužva na Istočnom tranzitu, pa se vozači mole za strpljenje. – Ovo je prevršilo svaku mjeru. Nervoza i neznanje su najgora kombinacija za volanom i sada

KRIM-POLICIJA U RK “BORAC”: Uprava poručuje da su svi papiri čisti

Čelnici Rukometnog kluba Borac ovih dana odgovaraju na pitanja inspektorima krim-policije, Odjeljenja za privredni kriminal nakon anonimne prijave, i ističu da je sve regularno i da će to uskoro biti dokazano. – Prijavljeni smo za malverzacije, a neki članovi Upravnog odbora, koji izdvajaju svoje vrijeme i novac za Borac, morali su davati izjave. Predmet prijave