UJEDINJENA SRPSKA Pisali PIK-u, traže da izborna volja građana RS bude ispoštovana

Ujedinjena Srpska traži od Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ da pomogne da bude ispoštovana izborna volja građana Republike Srpske i što prije otklonjena blokada formiranja Savjeta ministara, te pokrenut rad Parlamentarne skupštine BiH.

Ova partija je u pismu PIK-u podsjetila da su građani Srpske izabrali svoje predstavnike na nivou BiH, ali da osam mjeseci od izbora pojedini političari iz Sarajeva i dalje blokiraju proces formiranja Savjeta ministara.

“Najbolje za sve u Srpskoj i BiH bi bilo da što prije bude izabran predsjedavajući Savjeta ministara, da se formiraju ministarstva i pokrene rad u Parlamentarnoj skupštini BiH. Molimo vas da iskoristite svoj uticaj na Željka Komšića, Šefika DŽaferovića i Bakira Izetbegovića da ispoštuju osnovne postulate demokratije i demokratski održanih izbora, a to je implementacija izbornih rezultata bez ikakvog uslovljavanja”, navedeno je u pismu.

U pismu, kojim se ova stranka obraća i zamjeniku pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuu Palmeru, navodi se da svako uslovljavanje implementacije izbornih rezultata predstavlja obesmišljavanje demokratije i izbora uopšte.

Ujedinjena Srpska je poručila da ne žele da u Savjetu ministara i dalje budu predstavnici Srpske koji su izgubili izbore na čelu sa Draganom Mektićem, Mirkom Šarovićem i Igorom Crnatkom.

U vezi sa trenutnom krizom i ucjenjivanjem s ciljem obezbjeđivanja podrške za ulazak BiH u NATO, predstavnici Ujedinjene Srpske su podsjetili da stranke iz Srpske insistiraju na poštovanju rezolucije o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine koja je legitiman politički stav o mogućim budućim političkim procesima u skladu sa demokratskim načelima.

“Članstvo u NATO-u, Evroazijskoj uniji, Inicijativi ‘Jedan pojas, jedan put’ ili bilo kojoj organizaciji stvar je dogovora i kompromisa koji moraju postići novoizabrani predstavnici iz Srpske i Federacije BiH”, navodi se u pismu i dodaje da su pred novim vlastima na nivoima Srpske i BiH mnogi poslovi poput približavanja Evropskoj uniji, poboljšanja života građana i rješavanja problema migrantske krize.

(Srna, foto: Srpskainfo)

Otkrivena velika laboratorija za proizvodnju droge u Banjaluci

Policijski službenici Uprave za organizovani kriminalitet MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, sproveli su na području grada Banjaluka operativnu akciju “Unikat”. U akciji je pronađena velika laboratorija za proizvodnju marihuane i uhapšene su četiri osobe. U pitanju je vještačka laboratorija za proizvodnju skanka u kojoj je, prema procjenama, pronađena oko tona droge.

STRUČNJACI POKAZALI KAKO OPLEMENITI PROSTOR: Umjetnička djela zamjenjuju sive zidove

Gradnja mreže javnih česmi u centralnom dijelu Banjaluke te oslikavanje tri prolaza u Gospodskoj ulici među prvim su idejama koje bi trebalo da budu ostvarene ove godine u sklopu projekta “Male intrevencije” (MI). Te i druge ideje uz moto “Manje je više” osmislio je tim stručnjaka iz oblasti arhitekture, urbanizma, pejzažne arhitekture i građevinarstva s

TRG KRAJINE Stanivuković prikuplja potpise za dvije peticije

“Ne borimo se samo protiv zagađenja piralenom, niti samo za pravo građana na slobodu okupljanja, uključujući i pravo na okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci. Mi se borimo za promjenu sistema.” Izjavio je ovo narodni poslanik PDP Draško Stanivuković, na Trgu Krajine, gdje je u toku prikupljanje potpisa za podnošenje dvije građanske inicijative – jedna

Besplatan kurs meditacije i pozitivnog razmišljanja u Banjaluci

Radionica “Moć pozitivnog razmišljanja” i kurs meditacije koje će voditi Mirko Prljić održaće se u petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak u holističkom centru Ananda.  Porijeklom iz Bosne i Hercegovine, mašinski inžinjer po struci, Mirko zadnjih 49 godina živi u Južnoj Africi. Već 30 godina  praktikuje meditaciju i osobni razvoj i trenutno vodi Brahma Kumaris centar za meditaciju