Politika 20.04.2021.

Ujedinjena Srpska predložila model za povećanje plata

ČITANJE: 2 minute

Ujedinjena Srpska saopštila je da bi, prema procjenama, u odnosu na predloženo povećanje plata u javnom sektoru, povećanje neoporezivog dijela plate sa 500 KM na 1.000 KM stimulativno djelovalo na sve zaposlene u Srpskoj, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.

“Ovom mjerom bi se uticalo na legalizovanje ukupnog iznosa neto plate što bi uticalo na bolju kreditnu sposobnost zaposlenih, dostupnost kreditnim sredstvima, što bi u konačnici dovelo i do povećanja ukupne potrošnje i samim tim prihoda od poreza”, saopšteno je iz Ujedinjene Srpske.

U saopštenju se navodi da su u Republici Srpskoj sve dosadašnje zakonske izmjene išle s ciljem povećanja osnovnog ličnog odbitka, što praktično dovodi do povećanja plate uz stimulaciju radnika.

“Pored toga što je za funkcionisanje penzionog i zdravstvenog sistema neophodno osigurati dovoljno prihoda, visoko oporezivanje rada štetno je po formalnu zaposlenost, posebno za najniže kvalifikovane radnike”, kažu u Ujedinjenoj Srpskoj.

U saopštenju se podsjeća da je u posljednje tri godine u privredi Republike Srpske zabilježen kontinuiran rast plate od pet do sedam odsto godišnje.

“S obzirom da poreska politika utiče na odluke na tržištu rada, odluke o štednji, investicijama, finansijskoj i organizacionoj strukturi, ekonomskom efikasnošću se želi postići umjerenost ovog uticaja i što manje poresko opterećenje obveznika”, navode iz Ujedinjene Srpske.

U saopštenju se dodaje da je u prva tri mjeseca ove godine povećanje prihoda od poreza i doprinosa na plate iznosilo 44.000 000 KM, što na godišnjem nivou iznosi 176.000 000 KM.

“Ovo predstavlja realno pokriće smanjenja nastalog predloženom mjerom. Pored toga, povećan stepen potrošnje će donijeti povećane prihode od PDV iz redovne potrošnje, kao i prihode od drugih vidova oporezivanja, što indirektno predstavlja ukupno 40 odsto povrata u budžet”, navodi se u saopštenju.

Iz Ujedinjene Srpske dodaju da je slična mjera realizovana sredinom 2018. godine kada je usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak povećan osnovni lični odbitak sa 200 KM na iznos od 500 KM mjesečno što je predstavljalo gubitak prihoda od oko 60 miliona KM na nivou Republike Srpske, i to za budžet Republike 45 miliona KM i 15 miliona KM za budžete jedinica lokalne samouprave.

“Međutim, rast plata i broja zaposlenih, kao i poboljšanje naplate prihoda, doveli su do toga da taj dodatni gubitak bude manji od predviđenog”, navodi se u saopštenju.

Iz Ujedinjene Srpske kažu da je detaljna analiza sa tabelama dostavljena Vladi Republike Srpske i koalicionim partnerima na sastanku.

(E.M)