UJEDINJENA SRPSKA: Predstavljene ekonomske mjere za prevazilaženje krize i jačanja privrede

Ekonomske mjere za prevazilaženje krize i jačanja privrede u Republici Srpskoj koje je predstavila Ujedinjena Srpska podrazumijevaju povoljnije bankarsko kreditiranje privrednika za poslovne aktivnosti, veće ulaganje u razvojni program poljoprivrednog sektora, energetike, te malih i srednjih preduzeća.

Šef tima za razvoj Ujedinjene Srpske Mario Milanović rekao je da bi u sektoru energetike trebalo povećati udio finansiranja razvojnih projekta koji se odnose na obnovljive izvore energije, odnosno solarne panele i vjetro-turbine na području Hercegovine.

Kada je riječ o malim i srednjim preduzećima, on je naveo da treba hitno izbaciti parafiskalne namete koji smetaju privrednicima, povećati stopu PDV-a sa sadašnjih 50 hiljada na 100 hiljada, te da se omogući proizvodno orijentisanim malim preduzećima da odmah uđu u PDV sistem da bi mogli da servisiraju velika preduzeća.

Milanović je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da se Ujedinjena Srpska zalaže da se svi novi privrednici u prvoj godini što je moguće više oslobode poreza i dadžbina, a rezultat bi bila veća privredna aktivnost i zapošljavanje.

Predsjednik Aktiva žena Ujedinjene Srpske Mirela Kajkut Zeljković predložila je da se kroz Program održivog upravljanja javnim zemljištem omogući svim zainteresovanim stranama da uzmu u zakup određene količine zemljišta za proizvodnju dovoljnih količina hrane.

Ona je pozvala sve lokalne zajednice da proizvode koji su karakteristični za određen region plasiraju na tržište i da ih poljoprivredni proizvođači predstave na jednom mjestu, te navela primjer “Krajiške kuće” u Banjaluci.

– Važno je da se iz budžeta agrarnog fonda koji se sada koriste za tekuću proizvodnju izdvoje određena sredstva koja će biti razvojnog karaktera kako bi se povećale sve sjetvene površine u Srpskoj, za šta su potrebne povoljne kreditne linije Investiciono-razvojne banke Republike Srpske – istakla je Zeljkovićeva.

Ona je rekla da je poslanički klub Ujedinjene Srpske na posebnoj sjednici Narodne Skupštine podržao mjere Vlade i Uredbe koje je donijela predsjednik Srpske za vrijeme vanrednog stanja, kao i da je ovaj tim za razvoj želio dati doprinos predlažući svoje mjere.

(Srna)

Uređen sportski teren kod dvorane “Obilićevo”

Ljubiteljima igre pod obručima u Banjaluci omogućen je još jedan novi-stari prostor za basket i košarku. Postavljena je nova košarkaška tabla i obruč te je pokošena trava oko sportskog terena kod dvorane “Obilićevo”. Inicijativa je to predsjednika Skupštine grada Banja Luka Zorana Talića, koji se odazvao pozivu omladine iz Obilićeva, nakon što su se požalili

ZVANIČNO: Italija zabranila ulazak u zemlju državljanima BiH

Zbog skoka broja oboljelih od korona virusa, Italija je morala da zabrani ulazak osobama koje dolaze iz 13 zemalja, među kojima je i BiH. Na listi zemalja za čije građane je spuštena rampa nalaze se Jermenija, Bahrein, Bangladeš, Brazil, Čile, Kuvajt, Severna Makedonija, Moldavija, Oman, Panama, Peru i Dominikanska Republika, prenosi Glas Srpske. Zabrana se

GRADNJA POČINJE NA JESEN: Odabrano najbolje idejno rješenje buduće škole u Adi (FOTO)

Na konkursu za najbolje idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje prve škole u Adi pobijedila je firma Ruting, a sa prvim radovima bi trebalo da se počne na jesen. Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić istakao je da će Ada, kao brzorastuće naselje, dobiti svoju osnovnu školu, u okviru velikog plana izgradnje i obnove školske infrastrukture širom grada.

KRIŠTO: SDA nakon sastanka lidera tri stranke dogovor tumačila na svoj način

Zamjenik predsjednika HDZ BiH Borjana Krišto izjavila je u intervjuu Srni da su lideri tri stranke – HDZ BiH, SNSD i SDA dogovorili kako da se stvari u BiH pomjere naprijed, ali da je SDA odmah nakon sastanka na svoj način tumačila dogovor.  Krišto, koja je i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, istakla

JEDNA OSOBA PREMINULA: Virus korona potvrđen kod 114 osoba u Republici Srpskoj

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, novi virus korona potvrđen je kod 114 osoba u Republici Srpskoj, dok je jedna osoba preminula, rekao je v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković. Testirana su 582 uzorka. Zeljković je naveo

Banjalučanin uhapšen zbog marihuane

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka izvršili su kriminalističku obradu nad licem čiji su inicijali D.Đ, kod kojeg je pronađana određena količina marihuane. Ovo lice uhapšeno je juče jer je kod njega pronađeno i oduzeto 10,38 grama marihuane, saopšteno je iz banjalučke Policijske uprave. U saopštenju je navedeno da će Policijska uprava Banjaluka protiv D.Đ u redovnoj

AERODROMI REPUBLIKE SRPSKE: Linija Beograd-Banjaluka-Beograd tri puta sedmično

Sa Aerodroma Banjaluka trenutno saobraća redovna linija Beograd-Banjaluka-Beograd avio-kompanije “Er Srbija”, a iz preduzeća “Aerodromi Republike Srpske” rekli su Srni da će preduzeti sve aktivnosti na daljem uspostavljanju normalnog odvijanja saobraćaja u skladu sa razvojem epidemiološke situacije i preporukama nadležnih institucija.  Linija Beograd-Banjaluka-Beograd saobraća tri puta sedmično – srijedom, petkom i nedjeljom, a “Er Srbija”