Biznis 24.05.2020.

UJEDINJENA SRPSKA: Predstavljene ekonomske mjere za prevazilaženje krize i jačanja privrede

ČITANJE: 2 minute

Ekonomske mjere za prevazilaženje krize i jačanja privrede u Republici Srpskoj koje je predstavila Ujedinjena Srpska podrazumijevaju povoljnije bankarsko kreditiranje privrednika za poslovne aktivnosti, veće ulaganje u razvojni program poljoprivrednog sektora, energetike, te malih i srednjih preduzeća.

Šef tima za razvoj Ujedinjene Srpske Mario Milanović rekao je da bi u sektoru energetike trebalo povećati udio finansiranja razvojnih projekta koji se odnose na obnovljive izvore energije, odnosno solarne panele i vjetro-turbine na području Hercegovine.

Kada je riječ o malim i srednjim preduzećima, on je naveo da treba hitno izbaciti parafiskalne namete koji smetaju privrednicima, povećati stopu PDV-a sa sadašnjih 50 hiljada na 100 hiljada, te da se omogući proizvodno orijentisanim malim preduzećima da odmah uđu u PDV sistem da bi mogli da servisiraju velika preduzeća.

Milanović je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da se Ujedinjena Srpska zalaže da se svi novi privrednici u prvoj godini što je moguće više oslobode poreza i dadžbina, a rezultat bi bila veća privredna aktivnost i zapošljavanje.

Predsjednik Aktiva žena Ujedinjene Srpske Mirela Kajkut Zeljković predložila je da se kroz Program održivog upravljanja javnim zemljištem omogući svim zainteresovanim stranama da uzmu u zakup određene količine zemljišta za proizvodnju dovoljnih količina hrane.

Ona je pozvala sve lokalne zajednice da proizvode koji su karakteristični za određen region plasiraju na tržište i da ih poljoprivredni proizvođači predstave na jednom mjestu, te navela primjer “Krajiške kuće” u Banjaluci.

– Važno je da se iz budžeta agrarnog fonda koji se sada koriste za tekuću proizvodnju izdvoje određena sredstva koja će biti razvojnog karaktera kako bi se povećale sve sjetvene površine u Srpskoj, za šta su potrebne povoljne kreditne linije Investiciono-razvojne banke Republike Srpske – istakla je Zeljkovićeva.

Ona je rekla da je poslanički klub Ujedinjene Srpske na posebnoj sjednici Narodne Skupštine podržao mjere Vlade i Uredbe koje je donijela predsjednik Srpske za vrijeme vanrednog stanja, kao i da je ovaj tim za razvoj želio dati doprinos predlažući svoje mjere.

(Srna)