Politika 18.05.2021.

Ujedinjena Srpska: Saglasni o povećanju neoporezivog dijela plate sa 500 na 1.000 KM

ČITANJE: 2 minute

Predstavnici Ujedinjene Srpske, Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i Sindikata uprave saglasili su se na današnjem sastanku u Banjaluci da je potrebno u Srpskoj neoporezivi dio plate povećati sa 500 KM na 1.000 KM.

Nakon sastanka predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić je rekao novinarima da je usaglašeno da za to moraju da postoje posebni modeli koji prvo treba da se primjene u vezi sa zdravstvenim radnicima, jer kod njih postoji nezadovoljstvo ponuđenim povećanjem plata od pet odsto.

Stevandić je pojasnio da prvo treba da se riješi da neoporezivi dio plate u Srpskoj bude 1.000 KM, a nakon toga da se ide u analizu koliko i kojim modelima da se dođe do povećanje plata.

On je rekao da posebne modele za povećanje plata zaslužuju zdravstveni radnici, civilne zaštite i inspekcije, jer su se posebno zalagali u vrijeme pandemije virusa korona.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da podržava povećanje neoporezivog dijela plate sa 500 na 1000 KM, jer je to najpravednija mjera koja obuhvata sve radnike u Republici Srpskoj.

“Mislim da zdravstveni radnici trebaju imati poseban tretman i ukoliko ne pronađemo model za povećanje plata zdravstvenim radnicima ubrzo ćemo ostati bez onih koji treba da nas liječe”, istakao je Trivić.

On je rekao da ova mjera ne iziskuje dodatna zaduživanja niti je ovo novac iz emisije obveznica, već je ovo realan novac kojeg su privrednici i radnici uplatili u budžet Republike Srpske.

“Ova mjera će doprinijeti povećanju potrošnje, zadovoljstvu radnika, te uticati na poboljšanje budžetskih prihoda”, zaključio je Trivić.

Predsjednik Sindikata uprave i potpredsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Božo Marić rekao je da podržava povećanje neoporezivog dijela plate na 1.000 KM jer će se kroz taj neoporezivi dio sigurno dobiti plata.

Marić je rekao da će Sindikat uprave u narednom periodu pokrenuti inicijativu o usklađivanju Zakona o platama sa sistemskim Zakonom o radu, te o tome razgovarati sa svim parlamentarnim strankama u Narodnoj skupštini Srpske.

On je naveo da 60.000 radnika koji trenutno platu primaju iz budžeta nemaju pravo na naknadu iz toplog obroka i regresa.

Predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske Mirko Šerbedžija rekao je da bi medicinska sestra u Srpskoj trebalo da ima platu 1.500 KM.

“Mora se napraviti model da se uz ovo najavljeno povećanje plata zdravstvenim radnicima od pet odsto potpiše memorandum o narednim planskim povećanjima kako bi znali koliko ćemo povećanje plate imati do Nove godine, te u narednoj godini”, istakao je Šerbedžija.

(Srna, E.M)