Vijesti 18.10.2015.

UKC demantovao Stanićeve tvrdnje o starim zavojima i najavio tužbu

ČITANJE: 2 minute

paprikovac

Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske saopštio je da se redovno i uravnoteženo snabdijeva zavojnim i sanitetskim materijalom, te najavio tužbu protiv člana Odbora za zdravstvo SDS-a Slobodana Stanića zbog tvrdnji da se na pojedinim klinikama koristi zavojni materijal star i više od 50 godina.
Iz UKC-a su poručili da su takve tvrdnje tendenciozne s ciljem omalovažavanja i uznemiravanja javnosti.

– Potpuno je neshvatljivo da profesionalac medicinske struke, hirurg po osnovnom zvanju, bez obzira na stranačku pripadnost, može iznijeti tvrdnju da zaposleni zdravstveni radnici bilo čime dovode bezbjednost pacijenata u pitanje-  navedeno je u saopštenju.

Iz najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj objašnjavaju da je već duže vrijeme u UKC-u na snazi upustvo kojim je osoblje zaduženo da se, ukoliko se pojavi sanitetski materijal koji je neispravno pakovan, oštećen ili isteklog roka, on koristi isključivo i samo u gipsaonama i u svrhu čišćenja.

Takav materijal, navode iz UKC-a, nikako se ne može koristiti u svrhu zbrinjavanja pacijenata.

– Napominjemo da unutar UKC-a rade ljudi sa ogromnim iskustvom, koji ni lično ne bi dozvolili upotrebu lošeg sanitetskog materijala, niti je poslovodstvo UKC-a ikad apelovalo da se koristi nepogodan materijal – ističu u saopštenju.

Iz UKC-a Republike Srpske napominju da je dosadašnje snabdijevanje sanitetskim materijalom u posljednje četiri godine sprovođeno posredstvom Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, a koordinatori za sanitetski materijal su ljekari Zoran Aleksić i Milan Simatović.

– Jasno je vidljivo da je Stanić mogao iznijeti i otirač za čišćenje poda na televiziju i reći da se koristi kao sanitetski materijal. Očigledno je da je namjera Stanića skupljanje jeftinih političkih poena, omalovažavanje zdravstvenih profesionalaca i ustanova i potpuno neosnovano uznemiravanje javnosti – ističu iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Član Odbora za zdravstvo SDS-a Slobodan Stanić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da su ga ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prije nekoliko sedmica obavijestili da je na pojedinim klinikama, na lokaciji hirurgije, nestašica zavojnog materijala, te da se koriste vata i zavoji stari više od 50 godina.

(Agencije)