Vijesti 21.05.2024.

UKC obilježava mjesec posvećen intenzivnoj medicini – uvođenje nove metode

ČITANJE: 2 minute

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske prvi put se obilježava Peđa Kovačević mjesec posvećen intenzivnoj medicini i liječenju kritično oboljelih pacijenata.

Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane organizuje predavanje profesora Ivana Palibrka iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbija.

Upravo u mjesecu u kojem se ističe važnost intenzivne medicine u ovoj klinici uvode novu metodu – indirektnu kalorimetriju. Riječ je o metodi koja služi za preciznu procjenu energetske, odnosno kalorijske potrošnje kod kritično bolesnih pacijenta. Na osnovu toga medicinski profesionalci rade individualizovanu nutritivnu terapiju, što značajno utiče na krajnji ishod u liječnju kritično oboljelih pacijenata.

Profesor Palibrk rekao je da je riječ o neinvazivnoj metodi.

– Kao što se može primijeniti kod zdravih, može se primijeniti i kod vrlo bolesnih pacijenata, a hrana je i lijek, kao što je poznato. Tačno doziranje energetskih potreba makronutrijenata i mikronutrijenata je veoma važno, jer suvišan unos hrane može da ugrozi kritično oboljelog pacijenta. Zato je kod njih važno primijeniti pravilnu i odgovarajuću količinu energije. Indirektna kalorimetrija značajna je i za naučnoistraživačke svrhe i ona će pomoći našim kolegama u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane da precizno i tačno mogu da prenesu te podatke u svoje naučnoistraživačke radove. Primjena ove metode imaće izuzetan značaj u svakodnevnom radu – rekao je on.

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Peđa Kovačević naveo je da se u BiH prvi put obilježava “plavi” mjesec namijenjen intenzivnoj medicini i liječenju kritično oboljelih pacijenata.

– To je na neki način pokazatelj gdje se mi nalazimo u odnosu na period prije 30 godina, jer je ovo bila zemlja koja je bila u četvorogodišnjem ratu, razaranju, odvajanju i izolaciji, te je taj period i na medicinsku nauku ostavio ožiljak. Nakon tog perioda i osnivanja Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane mi ovaj mjesec obilježavamo rame uz rame sa svjetskim ljekarima intenzivistima – rekao je Kovačević.

Doktor Slobodan Hajder, pomoćnik generalnog direktora UKC-a za medicinske poslove, rekao je da je neizmjeran značaj intenzivne medicine u liječenju kritično oboljelih pacijenata.