Vijesti 19.01.2023.

UKC: Primjenjen efikasan oblik liječenja psihijatrijskih bolesti

ČITANJE: 1 minuta

U Klinici za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske primijenjen je moderan i efikasan oblik liječenja psihijatrijskih bolesti, što je još jedan pokazatelj da je prioritet rukovodstva ove ustanove ulaganje u edukaciju kadra, nabavka savremene opreme i uvođenje novih procedura radi pružanja što bolje usluge pacijentima, saopšteno je iz UKC-a Srpske.

Iz ove zdravstvene ustanove pojasnili su da je u Klinici za psihijatriju urađen tretman transkranijalnom magnetnom stimulacijom kod dvije pacijentkinje sa dijagnozom depresije, koje su na bolničkom tretmanu u kabinetu za tranksranijalnu magnetnu stimulaciju.

U saopštenju se napominje da su prošle godine za aplikaciju ove metode završena dva kruga edukacije onlajn i završna edukacija uživo pod mentorstvom i supervizijom specijaliste za aplikaciju transkranijalne magnetske stimulacije Matijasa Kienlea iz Danske, a nakon toga pristupilo se izradi protokola za liječenje pacijenata sa depresijom.

“U narednom periodu naša ustanova će se truditi da započne u tretmane drugih mentalnih poremećaja ovom metodom i izraditi protokole za uključivanje pacijenata u proces liječenja”, istakli su iz UKC-a.

Iz UKC su napomenuli da se ova metoda pokazala efikasnom i u liječenju opsesivno-kompulsivnog poremećaja, bolesti zavisnosti i drugih psihijatrijskih stanja, te da se može lako i bezbjedno primjenjivati u kliničkom okruženju kroz hospitalni i ambulantni tretman.

(Srna)

Oznake: UKC RS