Vijesti 29.11.2022.

UKC RS: Besplatna testiranja na virus HIV-a i pregledi jetre

ČITANJE: 1 minuta

Povodom Dana borbe protiv HIV/AIDS-a Klinika za infektivne bolesti UKC Republike Srpske će u četvrtak, 1. decembra 2022. godine, organizovati besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje za sve zainteresovane građane na virus HIV-a. Testiranje će se vršiti brzim, rapid testovima.

Svi zainteresovani građani na testiranje mogu doći u Savjetovalište Klinike za infektivne bolesti – u prizemlju, ambulanta broj 3, ulaz s parkinga od 07:00 do 19:00 časova.

Pored toga zaposleni u Klinici za infektivne bolesti će 30.11.2022.godine (srijeda) od 08:00 do 13:00 časova organizovati besplatne preglede jetre transietnom elastografijom/ FibroScan. FibroScan na potpuno bezbolan način tokom petominutnog pregleda mjeri elastičnost i utvrđuje stepen oštećenja jetre. Ovim ultrazvučnim pregledom se dobije nalaz koji odgovara pretrazi biopsije jetre. Naručivanje na broj telefon 051/343-013.

Prvi decembar je Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a i obilježava se svake godine s ciljem podizanja svijesti o pandemiji AIDS-a, uzrokovanoj širenjem HIV infekcije. Obilježavanje ovog dana predstavlja priliku za ljude širom svijeta da se ujedine u borbi protiv HIV infekcije, da pokažu podršku osobama koje žive s HIV infekcijom, i da se prisjete onih koji su umrli od posljedica bolesti.

U ovoj godini uvedena su dva nova antivirusna lijeka za liječenje oboljelih od HIV infekcije, a intenzivni pregovori sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske su u vezi uvođenja još jednog savremenog novog lijeka. Od 1 decembra. 2021 do danas registrovano je 26 novih pacijenata, od toga je 22 uključeno na terapiju.

E.M.

Oznake: HIV, UKC RS