Vijesti 25.09.2021.

UKC RS: Kiseonik je potpuno ispravan i zadovoljava sve standarde

ČITANJE: 2 minute

Kiseonik koji se daje pacijentima u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske nije štetan po zdravlje pacijenata i u skladu je sa svim potrebnim propisima, isti je kao kiseonik koji se upotrebljava u svim bolnicama u regionu i Evropi, te pacijenti nemaju razloga za strah, saopšteno je iz UKC RS, a povodom tvrdnji Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke koji je izjavio da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi za liječenje pacijenata koristi industrijski kiseonik.

“Otkad postoji UKC Republike Srpske koristi se isti kiseonik i ne stoje tvrdnje i insinuacije o njegovoj upotrebi u vrijeme pandemije virusa korona. Taj kiseonik koristi se u liječenju apsolutno svih pacijenata kojima je, nažalost, ponekad potreban. Kada je UKC Republike Srpske raspisivao tender, u skladu sa zahtjevanom dokumentacijom, dobili smo rješenje od Agencije za lijekove BiH da ponuđač ima rješenje da se bavi prometom medicinskog kiseonika čiji je sastav 99,5 odsto kiseonik. Svi naši pacijenti primaju takav kiseonik i ovdje je takvim kiseonikom izliječeno na hiljade pacijenata”, saopšteno je iz UKC RS.

U saopštenju se navodi da građani nemaju razloga za strah, te da kiseonik koji je u upotrebi u UKC Republike Srpske nije i ne može biti štetan po zdravlje pacijenata.

“Napominjemo da je širenja laži, neistina, straha i panike među stanovništvom Banjaluke i cijele Republike Srpske, posebno među pacijentima  i njihovim porodicama jako opasno. Upozoravamo sve one koji iz samo njima znanih razloga pokušavaju da ni iz čega stvaraju aferu, samo doprinose jos većem strahu pacijenata i porodica za njihovo zdravlje što uveliko odmaže našim ljekarima i medicinskom osoblju u borbi za njihovo zdravlje. U svrhu zaštite zdravlja svih naših stanovnika kako sada, tako i u budućnosti napominjemo da zdravstveni radnici daju sve od sebe kako bi spasili svaki život tokom ove pandemije, a kiseonik igra veliku ulogu u tome jer samo danas je oko 200 ljudi u UKC Republike Srpske na kiseoničnoj podršci”, stoji u saopštenju UKC RS.

Iz ove zdravstvene ustanove apeluju na sve one koji, kako navode, ne biraju ni cijenu, ni sredstva, da postignu samo njima poznat cilj, da kada za to koriste zdravlje ljudi, razmišljaju o posljedicama.

“Ljekari i medicinsko osoblje UKC RS osuđuju postupke koji su protiv zdravlja građana RS. Na kraju da napomenemo ne želimo da učestvujemo u eventualnom obračunu proizvođača i dobavljača kiseonika na ovim prostorima, a na čiju stranu su se pojedinci svrstali”, zaključuju iz UKC RS.

(A.M.)

Oznake: UKC RS