UKC RS: Ključni problem u nabavci lijekova – Zakon o javnim nabavkama BiH

Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske saopštio je da ima obezbijeđen novac za nabavku sredstava i lijekova za normalno funkcionisanje, ali da, zbog komlikovanih zakonskih procedura, nije u mogućnosti da ga iskoristi, te da je ključni problem u sprovođenju Zakona o javnim nabavkama BiH i u Kancelariji za razmatranje žalbi.

Iz UKC-a pojašnjavaju da Kancelarija za razmatranje žalbi BiH ne prepoznaje prioritete, zbog čega se sva roba i medicinska sredstva koja nekome mogu da spase život, zakonski tretiraju na isti način.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi ističu da su sve tendenciozniji napisi u medijima o nedostatku pojedinih sredstava i lijekova u kojima se okrivljuje rukovodstvo UKC-a netačne i neprovjerene informacije.

Kako navode iz UKC-a, posljednji primjer je raspisivanje tendera za nabavku hirurških konaca u decembru prošle godine kada se na rješenje povodom žalbe čekalo tri mjeseca, umjesto zakonski predviđenog roka od 15 do 30 dana.

To dovodi UKC u situaciju da ne može obezbijediti kontinurano snabdijevanje ovim i sličnim strateškim materijalima iako su blagovremeno preduzete sve mjere i aktivnosti da se predmetna procedura javne nabavke sprovede u rokovima koji obezbjeđuju kontinuirano snabdijevanje, navodi se u saopštenju.

“Neažurnošću ili nečinjenjem drugih organa koji su uključeni u sistem javnih nabavki trpimo posljedice na koje u sadašnjim uslovima funkcionisanja Kancelarije za razmatranje žalbi ne možemo uticati”, navodi se u saopštenju.

Iz UKC-a apeluju na medije, kao jedan od najuticajnijih faktora u društvu, da izvrše pozitivan pritisak na sve subjekte u sistemu javnih nabavki /Kancelarija za razmatranje žalbi BiH i primjenioce Zakona o javnim nabavkama/ da bi ovi i slični problemi bili otklonjeni, prevashodno na dobrobit i zadovoljstvo korisnika usluga ove zdravstvene ustanove.

Iz UKC-a podsjećaju da je ovo najveća zdravstvena ustanova u Srpskoj u kojoj se svakodnevno ambulantno zbrine više od 5.000 pacijenata, a bolnički se liječi više od 1.000 pacijenata na dnevnom nivou.

“Naša ustanova podržava svaku inicijativu koja će na kraju dovesti do rješavanja problema ako on postoji i stvaranja boljeg ambijenta za liječenje naših pacijenata. Međutim, ne podržavamo javne istupe pojedinica, udruženja i organizacija koji olako donose zaključke o funkcionisanju najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj, te obmanjujući javnost, unose paniku među najosjetljivije kategorije stanovništva”, naglašavaju iz UKC-a.

(Srna)

Besplatne sekcije pomažu u pravilnom razvoju đaka

Izabrani su profesori fizičkog vaspitanja i sporta koji će voditi besplatne sportske sekcije u svim osnovnim školama na području grada, a sa njima će naredne sedmice biti potpisani ugovori, te organizovano uvodno predavanje 26. septembra u amfiteatru Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta. Kako navode iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, u odnosu na

POMAMA U BANJALUCI Koverte za nagradnu igru prodavali čak i bez fiskalnih računa!

Mada je za najpopularniju nagradnu igru u istoriji Republike Srpske, do sada siglo skoro 1,2 miliona koverata, građani još ne odustaju od namjere da, šaljući koverte sa 10 fiskalnih računa, oprobaju sreću i pokušaju se domoći primamljive nagrade – stana u Banjaluci. Koverte su, kao i prethodnih dana, i danas bile najtraženija roba u banjalučkim

U humanoj misiji više od 100 radnika Elektrokrajine

Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi “Elektrokrajine” organizovao je u petak akciju darivanja ove dragocjene tečnosti u kojoj je učestvovalo više od 100 radnika. Portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov rekao je da su radnici ovim poduhvatom iskazali plemenitost i humanost, jer su krv dali kako bi spasili nečije živote. – Poznato je da Zavod za transfuziju kuburi sa

PORODIČNA AVANTURA Naučite kako da se snalazite u prirodi, da palite vatru, i pravite skloništa

Udruženje “Centar za aktivnosti na otvorenom” realizuje program porodične avanture pod nazivom “Snalaženje i preživljavanje u prirodi”, u nedjelju, od 11 do 17 časova na Poniru. -Posebno osmišljen program sa ciljem učvršćivanja odnosa između roditelja i djece koji neće samo biti uzbudljiva avantura, nego ćete naučiti i mnogo korisnih vještina koje možete koristiti kroz život.

DODIK: Odbacujemo deklaraciju, Srpska je prioritet

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Republike  Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, kao i premijer Srbija Ana Brnabić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i Nikola Selaković,

HEMATOLOŠKI VIKEND U BANJALUCI O novim metodama liječenja oboljelih od hemofilije

Deveti hematološki vikend održan je danas u prostorijama “Lanaco” tehnološkog centra, gdje su se okupili kako domaći tako i strani eksperti sa polja hematologije. Na skupu je bilo riječi hematološkim oboljenjima kao što je hemofilija, krvno oboljenje od kojeg u BiH boluje oko 200 ljudi, te o novim metodama i tretmanima za liječenje ovog oboljenja.