UKC RS: Ključni problem u nabavci lijekova – Zakon o javnim nabavkama BiH

Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske saopštio je da ima obezbijeđen novac za nabavku sredstava i lijekova za normalno funkcionisanje, ali da, zbog komlikovanih zakonskih procedura, nije u mogućnosti da ga iskoristi, te da je ključni problem u sprovođenju Zakona o javnim nabavkama BiH i u Kancelariji za razmatranje žalbi.

Iz UKC-a pojašnjavaju da Kancelarija za razmatranje žalbi BiH ne prepoznaje prioritete, zbog čega se sva roba i medicinska sredstva koja nekome mogu da spase život, zakonski tretiraju na isti način.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi ističu da su sve tendenciozniji napisi u medijima o nedostatku pojedinih sredstava i lijekova u kojima se okrivljuje rukovodstvo UKC-a netačne i neprovjerene informacije.

Kako navode iz UKC-a, posljednji primjer je raspisivanje tendera za nabavku hirurških konaca u decembru prošle godine kada se na rješenje povodom žalbe čekalo tri mjeseca, umjesto zakonski predviđenog roka od 15 do 30 dana.

To dovodi UKC u situaciju da ne može obezbijediti kontinurano snabdijevanje ovim i sličnim strateškim materijalima iako su blagovremeno preduzete sve mjere i aktivnosti da se predmetna procedura javne nabavke sprovede u rokovima koji obezbjeđuju kontinuirano snabdijevanje, navodi se u saopštenju.

“Neažurnošću ili nečinjenjem drugih organa koji su uključeni u sistem javnih nabavki trpimo posljedice na koje u sadašnjim uslovima funkcionisanja Kancelarije za razmatranje žalbi ne možemo uticati”, navodi se u saopštenju.

Iz UKC-a apeluju na medije, kao jedan od najuticajnijih faktora u društvu, da izvrše pozitivan pritisak na sve subjekte u sistemu javnih nabavki /Kancelarija za razmatranje žalbi BiH i primjenioce Zakona o javnim nabavkama/ da bi ovi i slični problemi bili otklonjeni, prevashodno na dobrobit i zadovoljstvo korisnika usluga ove zdravstvene ustanove.

Iz UKC-a podsjećaju da je ovo najveća zdravstvena ustanova u Srpskoj u kojoj se svakodnevno ambulantno zbrine više od 5.000 pacijenata, a bolnički se liječi više od 1.000 pacijenata na dnevnom nivou.

“Naša ustanova podržava svaku inicijativu koja će na kraju dovesti do rješavanja problema ako on postoji i stvaranja boljeg ambijenta za liječenje naših pacijenata. Međutim, ne podržavamo javne istupe pojedinica, udruženja i organizacija koji olako donose zaključke o funkcionisanju najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj, te obmanjujući javnost, unose paniku među najosjetljivije kategorije stanovništva”, naglašavaju iz UKC-a.

(Srna)

(FOTO) “Konferencija beba” u Banjaluci okupila veliki broj mališana

“Konferencija beba” održana večeras u parku “Petar Kočić” okupila je veliki broj mališana, a među njima za najmlađu bebu i ujedno predsjednika tročlanog predsjedništva “Konferencije beba” proglašen je Konstantin Grahovac. Najstarija beba na ovoj manifestaciji i drugi član ovog predsjedništva je Anja Janjić, a beba sa najviše braće i sestara i treći član je Miloš

USTAVNI SUD RS Osporena odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorata

Senat, najviše akademsko tijelo Univerziteta u Banjaluci, postupao je nezakonito jer je propisivao uslove za odbranu doktorske disertacije. Odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu u Banjaluci, kao i izmjena ove odluke koje je donio Senat Univerziteta u Banjaluci, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o visokom obrazovanju. “Donosilac

SDS: Govedarica se povlači iz trke za predsjednika

Kako ATV nezvanično saznaje iz izvora bliskih SDS-u, Vukota Govedarica će sutra objaviti da se povlači iz kandidature za predsjednika stranke u koristi Mirka Šarovića. Da je mislio na jedinstvo stranke to bi uradio još u oktobru odmah nakon izbora, stav je nekih stranačkih funkcionera koji su očekivali da to uradi ili Govedarica ili Šarović.

TEGELTIJA: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti

Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, izjavio je predsjednik VSTS Milan Tegeltija. “Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BiH imaju lak način

Novinari traže istragu zbog prisluškivanja, OBA i Tužilaštvo nijemi

Novinari u BiH zatražili su hitnu istragu nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje pojedine medije u regionu te naveo i protokolarni broj naredbe koja se na to odnosi. “Tražimo hitnu reakciju Tužilaštva BiH, Komisije za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH, kao i same OBA po

Banjaluka prva u BiH u “In your pocket” zajednici

Banjaluka je prvi grad u BiH koji je dobio međunarodno priznat turistički vodič “Banjaluka in your pocket” i time svoje mjesto ucrtao na bogatoj “In your pocket” turističkoj mapi, rečeno je juče na predstavljanju ovog vodiča. Grad na Vrbasu će od sada biti dostupniji turistima iz cijelog svijeta, koji će jednim klikom moći saznati sve

PODIJELJENO MIŠLJENJE OKO MOSTA Odbornici SNSD predlažu jedno, Dodik drugo

Odluka Milorada Dodika da će nekadašnji Zeleni most ubuduće zvanično da nosi ime ”Banjaluka” pokazala je da unutar najveće političke partije u Srpskoj nije bilo usaglašavanja po ovom pitanju. To praktično znači da je dio odbornika SNSD u gradskom parlamentu predvođen Momčilom Antonićem samoinicijativno uputio prijedlog da se most nazove po partijarhu Pavlu. Zanimljivo je