Vijesti 28.11.2015.

UKC RS: Na EKG holter čeka se 7 mjeseci, na UZ srca 4 mjeseca

ČITANJE: 2 minute

paprikovac

U Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske trenutno se najduže čeka na pojedine preglede u Klinici za kardiovaskularne bolesti, gdje je prvi termin za EKG holter, zbog malog broja analajzera, 21. jun 2016. godine, a prvi termin za ultrazvuk srca 25. mart.

Na listi čekanja su pacijenti koji predstavljaju takozvane hladne slučajeve, dok ekipa interventnih kardiologa akutni infarkt miokarda zbrinjava odmah.

– U Klinici za očne bolesti najduže se čeka operacija katarakte, dok se ostali operativni zahvati ne čekaju duže od 10 dana. Prvi pregled na glaukom se može obaviti u roku od tri mjeseca, dok se hitni slučajevi primaju odmah- rečeno je  u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Isto važi i za preglede u Kabinetu za medikal retinu, gdje se hitni slučajevi primaju odmah, a svi ostali pacijenti se stavljaju na listu čekanja u roku od šest mjeseci jer je riječ o jedinom kabinetu ove vrste u Republici Srpskoj.

U UKC-u tvrde da uvođenjem druge smjene u Zavodu za kliničku radiologiju pacijente za ultrazvuk dojke naručuju u roku od 30 dana.

-Endoskopske pretrage koje se rade u Klinici za unutrašnje bolesti, kao što su kolonoskopija i gastroskopija, čekaju se u prosjeku do 20 dana- navode u UKC-u.

Čekanja na prvi pregled kod ljekara specijaliste po pravilu ne prelaze 10 dana, s tim da se u nekim organizacionim jedinicama, kao što se specijalističke ambulante Klinike za ortopediju, Klinike za traumatologiju i mnogih drugih klinika, pacijenti ne naručuju, tako da budu pregledani isti dan.

Iz UKC-a napominju da je, zbog odsutnosti ljekara u Klinici za unutrašnje bolesti i povećanog priliva pacijenata, stvorena lista čekanja za specijalističke preglede do dva mjeseca.

Operativne zahvate koji se obavljaju u Univerzitetskom kliničkom centru, klinike zakazuju shodno raspoloživim kapacitetima za prijem i smještaj pacijenata.

-Imajući u vidu da je riječ o najvećoj zdravstvenoj ustanovi koja zbrinjava pacijente iz cijele Srpske, lista čekanja na određen operativni zahvat ili pregled se ne razlikuje mnogo od lista čekanja u zdravstvenim ustanovama u regionu, čak su te liste znatno kraće, tako se u većini hirurških klinika u prosjeku ne čeka duže od dvije do tri nedjelje- istakli su UKC-u Republike Srpske.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi tvrde da su s ciljem unapređenja organizacije rada i pružanja još kvalitetnije zdravstvene zaštite, započeli rad u dvije smjene u pojedinim organizacionim jedinicama, pa se operativni zahvati u određenim klinikama obavljaju i u popodnevnim časovima.

-Napominjemo da kada je riječ o svim urgentnim stanjima nema liste čekanja nego se pacijenti zbrinjavaju odmah, a takvi pacijenti se upućuju sa bolničkim uputnicama- navode u UKC-u Republike Srpske.

(Agencije)