Vijesti 10.11.2021.

UKC RS: Najmlađi pacijent na respiratoru djevojka 2000. godište

ČITANJE: 2 minute

Najmlađi pacijent na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane Univerztetsko-kliničkog centra Republike Srpske je 2000. godište, izjavio je doktor Saša Dragić na konferenciji za novinare.

Dragić je naglasio da je u posljednja 24 časa na ovoj klinici primljeno sedam pacijenata mlađe i srednje životne dobi i da su svi nevakcinisani.

Najmlađi pacijent je djevojka iz Lopara koja nije vakcinisana, izjavila je doktorka sa Klinike za nehirurške grane UKC-a Srpske Milka Јandrić.

Ona napominje da je pacijentica primljena u teškom stanju.

– Liječena je i u bolnici u Bijeljini, a zbog teškog kliničkog stanja prebačena je kod nas. Ima i komplikacije i dalje je u teškom stanju. Nalazi se na jednom obliku respiratora – navela je Јandrićeva.

Јandrićeva je istakla da “ako se bori samo petina stanovništva, koji su vakcinisani, to nije borba već predaja”.

Na Intenzivnoj njezi su i dvije porodilje i njihovo stanje je teško, rekla je Јandrićeva.

– To su sve pacijenti koji ne mogu da dišu, koji imaju upalu pluća. Smrtnost je kod nas visoka, jer smo zemlja sa niskom stopom vakcinisanih, tek 30 odsto – upozorila je Јandrićeva.

Načelnica Urgentnog centra Slavica Zeljković izjavila je da je samo u posljednjih 10 dana pregledano 1.000 pacijenata, i da je došlo do naglog skoka oboljelih.

– To su uglavnom nevakcinisani pacijenti. Neki od njih po samom prijemu zahtjevaju mehaničku ventilaciju – rekla je Zeljkovićeva.

Zeljkovićeva je dodala da sva pitanja koja muče građane u vezi vakcinacije mogu dobiti od ljekara i medicinskog osoblja, a da odgovore ne traže po društvenim mrežama.

– Neprosvećenost našeg naroda dovodi do toga da ljudi savjete traže na neprimjerenim mjestima. Molim građane da vjeruju ljekarima – rekla je Zeljkovićeva.

Na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane u Banjaluci hospitalizovana su 42 životno ugrožena pacijenta, što u ovom talasu predstavlja najveći broj kritično oboljelih, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

(E.M)

Oznake: korona virus, UKC RS