UKC RS: Ove godine 403 prijevremeno rođene bebe

Na dva odjeljenja Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci ove godine, do novembra, primljene su 403 prijevremeno rođene bebe što je za 103 više nego u istom periodu prošle godine, rekla je pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove UKC-a Zvezdana Rajkovača.

Rajkovača je na konferenciji za novinare u UKC-u povodom 17. novembra, Međunarodnog dana prijevremeno rođenih beba, rekla da se iz godine u godinu povećava broj “mrvica” koje se hospitalizuju u UKC.

Ona je navela da je porast broja vezan za to što je UKC osposobljen kadrovski i opremom da zbrine prijevremeno rođenu djecu, odnosno iz ostalih centara se u UKC šalju trudnice, kada se očekuje prijevremeni porod, kako bi se prijevremeno rođene bebe adekvatno zbrinule.

Rajkovača je istakla da ljekari i medicinsko osoblje ovog centra svakodnevno ulažu napore sa ciljem da prijevremeno rođene bebe izrastu u zdravu djecu.

Ona je navela da se prijevremeno rođenom bebom smatra svaka beba rođena prije punih 37 nedjelja gestacije, koja obično ima manje od 2.500 grama na rođenju.

“Mnoge od njih imaju i težinu manju od 1.000 grama i one zahtijevaju najveću brigu, stručnost, angažovanost i utreniranost osoblja i to je ono što dobijaju od medicinskog osoblja, sestara i ljekara na UKC-u”, navela je Rajkovača.

Rajkovača je navela da su, osim angažovanosti, utreniranosti i znanja osoblja, potrebni i medicinski aparati i uređaji i dodala da su prijevremeno rođena djeca podložna različitim bolestima.

Ona je zahvalila Udruženju roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice”, naglasivši da je od osnivanja sprovelo niz akcija sa ciljem nabavke različitih pomagala potrebnih prijevremeno rođenoj djeci da bi što bezbjednije provela prve dane i sedmice života.

Rajkovača je navela da je ove godine kampanja posvećena oftalmologiji jer prijevremeno rođene bebe imaju problema sa vidom i očima, te da Udruženje “Mrvice” u dogovoru sa Klinikom za dječije bolesti sprovodi kampanju za nabavku opreme neophodne za pregled vida kod prijevremeno rođene djece.

Pedijatar neonatolog sa Klinike za dječije bolesti Vesna Novaković istakla je da se na ovoj klinici 15-tak godina intenzivno bave prijevremeno rođenom djecom, dodavši da zahvaljujući menadžmentu UKC-a, ali i čitavom društvu, na ovoj klinici uvijek dobiju trku sa stalnom nabavkom novih, više sofisticiranih i savremenih aparata bez kojih nema preživljavanja ovakve djece.

“Stalno snižavamo granicu prematuriteta, odnosno sposobnosti novorođenčeta da preživi i došli smo do 25 nedjelja, a imamo pojedinačnih slučajeva preživljavanja djece sa 24 nedjelje”, rekla je Novakovićeva.

Ona je navela da su prema stavovima Svjetske zdravstvene organizacije 23, a neki kažu i 22 nedjelje granica, naglasivši da je za tu djecu period od 22 do 25 nedjelje svuda u svijetu siva zona, gdje rezultati nisu tako spektakularni kao kod djece od 25 nedjelja sa kojima u UKC, kako je dodala Novakovićeva, imaju odlične rezultate.

Novakovićeva je rekla da je stopa preživljavanja od 25. do 37. nedjelje više od 92 odsto.

“Kao što smo poboljšali stopu preživljavanja, mi smo na našoj klinici drastično poboljšali kvalitet preživljavanja i imamo djecu sa sve manje komplikacija”, dodala je Novakovićeva.

Ona je navela da je jedan od problema povezanih sa prijevremenim rođenjem i retinopatija kod prematurusa.

Oftalmolog Vesna Ljubojević pozdravila je kampanju Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice” čiji je cilj nabavka LPC lasera i oftalmoskopa koji će pomoći u ranoj dijagnostici određenih promjena i praćenju poremećaja, kao i adekvatnom liječenju retinopatije kod prematurusa nakon pravovremene dijagnostike.

Portparol Udruženja “Mrvice” Milada Šukalo rekla je da je ove godine tema kampanje Međunarodnog dana prijevremeno rođenih beba – “Ljubičasti novembar” prematurna retinopatija, te je u skladu s tim pokrenuta akcija pod sloganom “Sanjam svijet, vidim svijet”.

Ona je pozvala sve institucije, privredne subjekte i javnost da podrže kampanju, dodavši da je svaki građanin može podržati sa jednom KM pozivom na broj 1415.

Šukalo je istakla da je kampanja počela krajem oktobra, dok će 17. novembra, kada se obilježava Međunarodni dan prijevremeno rođenih beba, biti organizovano niz aktivnosti, dok će sve aktivnosti biti završene 27. novembra donatorskom večeri u hotelu “Bosna” u Banjaluci.

Ona je pozvala sve da kupe ulaznicu koja košta 20 KM, ističući da će sva sredstva biti usmjerena na kampanju nabavke LPC lasera i oftalmoskopa.

Udruženje “Mrvice” ima oko 200 aktivnih ,odnosno kroz grupe na društvenim mrežama, blizu 500 članova majki, očeva, sestara, braće, pa čak i odraslih “mrvica”.

Predsjednik Udruženja “Mrvice” Danka Mirjanić, majka koja ima iskustvo sa trećim stepenom retinopatije, rekla je da je njena djevojčica rođena sa 800 grama u 25. nedjelji i da je nakon dijagnostike hitno upućena u Srbiju za Novi Sad.

“Na svi sreću Dunja, koja sada ima četiri i po ima godine, vidi na oba oka, ima malih problema sa očima, nosi naočare, ide u vrtić i postigla je sve što i njeni vršnjaci”, dodala je Mirjanićeva. /kraj/bv/ab/foto

U subotu manifestacija „Drinić kroz igru i pjesmu“

Kulturno umjetničko društvo (KUD) „Grmeč“ iz Drinića u opštini Petrovac, sedmi put po redu organizuje tradicionalnu manifestaciju Veče folklora „Drinić kroz igru i pjesmu“, koja će biti održana u subotu 14. decembra ove godine.

OTKRIVAMO: Draško Aćimović kandidat DNS-a za člana Savjeta ministara BiH

Demokratski narodni savez uspio je da, u komunikaciji sa koalicionim partnerima, dobije jedno ministarsko mjesto u novom Savjetu ministara BiH, a resor za ljudska prava i izbjeglice, koji će pripasti DNS-u, ova stranka namijenila je Drašku Aćimoviću, saznaje opcija.net. Aćimović je rođen 1965. u Banjaluci, a tokom devedesetih je, navodno, imao značajnu poslovnu karijeru u

MEĐUNARODNA AKCIJA “MADAGASKAR”: MUP RS uhapsio Holanđanina u Banjaluci

Kornelis Marinus van Velzen, rođen u Lindenu u Holandiji priveden je u prostorije Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske u Banjaluci, potvrdila načelnik Odjeljenje za odnose sa javnošću MUP-a Republike Srpske Mirna Miljanović. Miljanovićeva je ranije danas izjavila da policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske u saradnji

Popularni rep-kor sastav “Straight Jackin” u banjalučkom KSB-u

Predstojeći vikend u banjalučkom KSB-u biće obilježen još jednim odličnim nastupom. U subotu 14. decembra očekuje nas popularni rep-kor sastav Straight Jackin. Poznat po jasnim tekstovima i energičnoj svirci, ali i mješanju žanrova, ovaj sastav na sceni je od sredine devedesetih, a prvi album bio je “Ulaz se otvara češće”. Za vrijeme studija režije u

NAJAVLJEN TREĆI „BL RISING“: Humanitarni događaj posvećen alternativnoj muzici

U organizaciji Udruženja građana „Kultura kulturi“ iz Banjaluke, u banjalučkom klubu „City pub“ 3. i 4. aprila sljedeće godine (petak i subota) po treći put biće održan „BL Rising“, smotra humanitarnog karaktera posvećena alternativnoj muzici i autorskim bendovima. Nakon dva uspješna izdanja „BL Rising“ polako postaje jedan od značajnijih događaja posvećenih različitim muzičkim žanrovima i

Pogledajte rezultate mjerenja kvaliteta vazduha za 6-8. decembar

Izvještaji o rezultatima kontinuiranog mjerenja aerozagađenosti, koje za Grad obavlja Institut za građevinarstvo „IG“, svakodnevno se objavljuju njihovom sajtu. U skladu sa metodologijom mjerenja, rezultati za PM10 (čestice čađi) objavljuju se svakih sedam dana. Ovdje pogledajte najnoviji izvještaj: za period 6-8. decembar 2019. godine…

Suđenje Nenadu Suziću zatvoreno za javnost

Suđenje Nenadu Suziću (69), bivšem ministru prosvjete i kulture koji je optužen za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina, jutros je zbog zaštite žrtve, nastavljeno iza zatvorenih vrata. Suđenje se, kako saznajemo nastavilo saslušavanjem svjedoka a cijeli proces biće  zatvoren za javnost. Protiv Suzića je krajem septembra, optužnicu podiglo Okružno tužilaštvo u Banjaluci i ona