UKC RS: Podići svijest o raku testisa i prostate

ukc rs

Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske je u saradnji sa neformalnim udurženjem “Superbrke” organizovao konferenciju za novinare kojom su pokušali podići svijest o ovoj bolesti kod muškaraca, ali i apelovati na sve da budu humani i pomognu Brkin fond.

U Republici Srpskoj je trenutno preko 1 000 muškaraca oboljelih od raka prostate i oko 50 od tumora testisa. Među njima je i Aleksandar Jovanović koji se uspješno uspio izboriti sa ovim problemom. Nedavno je osjetio bolove i javio se urologu. Tada mu je ustanovljen rijedak tip kancera koji je putem dvije operacije odstranjen.

– Dva dana sam osjećao konstantnu bol u lijevom testisu. Nije jaka bol u pitanju već je više osjećaj kao da imate tijesne bokserice. Ja sam se vrlo brzo vratio na posao, nastavio da živim normalno. Nisam imao nikakvu terapiju jer je tumor rijedak pa ne reaguje na hemoterapiju i zračenje – rekao je Aleksandar Jovanović.

Ljekari poručuju da je važno uočiti prve simpote i javiti se na vrijeme. Tumor se manifestaju kao kvržica. Često može da metastazira na jetru, trbuh, kosti i mozak. Najviše oboljevaju mlađi muškarci između 20 i 40 godina. Zbog mogućnosti uticanja na reprodukciju ljekari apeluju i na alternativna rješenja.

– Da prije same operacije da se uradi zamrzavanje sperme i isto tako da se razmišlja i o estetskim momentima koji su važni pacijentima, a to je ugradnja implanta – kazao je urolog Slobodan Hajder.

– Primjećeno je da dolazi do povećanja oboljelih od raka testisa. To se pripisuje konzumiranje aditiva u ishrani, konzumiranju hrane koja je u plastici, ali i konzumiranje namirnica životinjskog porijekla – dodala je onkolog Radmila Rašeta.

Novembar je i mjesec borbe protiv raka testisa. Ovu akciju na zanimljiv način podržava i neformalno udruženje Superbrke. Tradicionalno movember se u održava već petu godinu za redom, a muškarci tokom cijelog mjeseca puštaju bradu koju na kraju briju i ostavljaju brkove. Tokom ove akcije sakupljaju i novčana sredstva kojim će pomoći Branislavu Babiću i Aleksandru Pudaru koji se liječe od ove bolesti i u veoma su teškoj finansijskoj situaciji.

(srpskacafe)

PRIJEDLOG GRADONAČELNIKA Šta se krije iza najavljenog formiranja foruma za bezbjednost

Nakon stradanja Davida Dragičevića, bombe ispoda automobila profesora i ispaljivanja zolje na zgradu, gradonačelnik Igor Radojičić odlučio je da formira novo tijelo i podigne nivo bezbjednosti u gradu. Gradonačelnik Igor Radojičić, predložio je da se formira forum za bezbjednost građana s ciljem da se i oni uključe i predlože mjere za podizanje stepena bezbjednosti u

TRUSNO PODRUČJE Zemljotresi ne bi trebalo da nas iznenađuju

Jača podrhtavanja tla na području Banjaluke, kao i južne Hercegovine i centralne BiH, mogu se očekivati u budućnosti, ali to ne bi trebalo da iznenađuje stanovnike, jer se nalazimo na veoma trusnom području. Istakla je ovo načelnica Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju u Hidrometeorološkom zavodu RS Snježana Cvijić-Amulić, navodeći da, iako ne možemo predvidjeti tačno vrijeme

“KULTURA U PROLAZU” Izložbe i koncerti bliže građanima

Izložbama, koncertima i drugim aktivnostima građanima će svakog četvrtka biti približeni kulturni sadržaji u okviru projekta “Kultura u prolazu”, koji će biti održani u prostoru atrijuma Gradske uprave te na drugim lokacijama. Na Svjetski dan muzike, 21. juna, sutra će u ovom prostoru Gradske uprave, od 11 do 13 časova, biti održan i prvi koncert

FK BORAC Pripreme čekaju UEFA, igrači odlaze

Banjalučani u nezahvalnoj situaciji jer moraju da selektiraju ekipu za novu sezonu, a ne znaju da li će igrati u PLBIH ili Prvoj ligi RS. Na Gradskom stadionu u Banjaluci u srijedu je održana prozivka igrača, odnosno sastanak, jer će prave pripreme početi nakon donošenja odluke UEFA o statusu Borca. Borac je u nezavidnom položaju

SVJETSKI DAN MUZIKE Koncert hora “Banjalučanke” u parku “Petar Kočić”

Ženski kamerni hor “Banjalačanke” će se i ove godine pridružiti globalnom obilježavanju 21. juna – Svjetskog dana muzike, te uz brojne gradske ansamble koji će aktivno učestvovati u cjelodnevnom muzičkom programu, održati jednočasovni koncert u Muzičkom paviljonu parka “Petar Kočić” s početkom od 21 čas.