Vijesti 14.11.2017.

UKC RS: Podići svijest o raku testisa i prostate

ČITANJE: 2 minute

Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske je u saradnji sa neformalnim udurženjem “Superbrke” organizovao konferenciju za novinare kojom su pokušali podići svijest o ovoj bolesti kod muškaraca, ali i apelovati na sve da budu humani i pomognu Brkin fond.

U Republici Srpskoj je trenutno preko 1 000 muškaraca oboljelih od raka prostate i oko 50 od tumora testisa. Među njima je i Aleksandar Jovanović koji se uspješno uspio izboriti sa ovim problemom. Nedavno je osjetio bolove i javio se urologu. Tada mu je ustanovljen rijedak tip kancera koji je putem dvije operacije odstranjen.

– Dva dana sam osjećao konstantnu bol u lijevom testisu. Nije jaka bol u pitanju već je više osjećaj kao da imate tijesne bokserice. Ja sam se vrlo brzo vratio na posao, nastavio da živim normalno. Nisam imao nikakvu terapiju jer je tumor rijedak pa ne reaguje na hemoterapiju i zračenje – rekao je Aleksandar Jovanović.

Ljekari poručuju da je važno uočiti prve simpote i javiti se na vrijeme. Tumor se manifestaju kao kvržica. Često može da metastazira na jetru, trbuh, kosti i mozak. Najviše oboljevaju mlađi muškarci između 20 i 40 godina. Zbog mogućnosti uticanja na reprodukciju ljekari apeluju i na alternativna rješenja.

– Da prije same operacije da se uradi zamrzavanje sperme i isto tako da se razmišlja i o estetskim momentima koji su važni pacijentima, a to je ugradnja implanta – kazao je urolog Slobodan Hajder.

– Primjećeno je da dolazi do povećanja oboljelih od raka testisa. To se pripisuje konzumiranje aditiva u ishrani, konzumiranju hrane koja je u plastici, ali i konzumiranje namirnica životinjskog porijekla – dodala je onkolog Radmila Rašeta.

Novembar je i mjesec borbe protiv raka testisa. Ovu akciju na zanimljiv način podržava i neformalno udruženje Superbrke. Tradicionalno movember se u održava već petu godinu za redom, a muškarci tokom cijelog mjeseca puštaju bradu koju na kraju briju i ostavljaju brkove. Tokom ove akcije sakupljaju i novčana sredstva kojim će pomoći Branislavu Babiću i Aleksandru Pudaru koji se liječe od ove bolesti i u veoma su teškoj finansijskoj situaciji.

(srpskacafe)