Vijesti 23.09.2021.

UKC RS: Pogađa nas medijska hajka usmjerena prema našim zdravstvenim radnicima i direktoru

ČITANJE: 3 minute

Povodom, kako se navodi, učestalih i zlonamjernih navoda u medijima o radu zaposlenih u UKC Republike Srpske, ova institucija se oglasila saopštenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti.

“Od početka pandemije marta 2020. godine UKC Republike Srpske je svoje ljudske resurse i kapacitete stavio na raspolaganje liječenju i brizi o našim građanima oboljelim od Covid 19, ali i onih pacijenata koji su oboljeli od drugih oboljenja.  Svi pacijenti oboljeli od Covid 19 su liječeni u našoj ustanovi do otvaranja Covid odjeljenja u drugim bolnicama širom Republike Srpske. Od samog početka pandemije UKC Republike Srpske je na transparentan i maksimalno korektan način izvještavao javnost putem medija o svom radu i situaciji u vezi sa liječenjem oboljelih pacijenta od Covida 19, načinu rada, organizaciji rada kao i svim koracima koji su preduzimani u našoj ustanovi iz razloga kako bi svaki naš građanin bio pravovremeno informisan i kako ne bi ostavili prostora za špekulacije i neistine.

Utoliko nas više pogađa medijska hajka na rad usmjerena prema našim zdravstvenim radnicima i generalnom direktoru UKC Republike Srpske prof. dr Vladi Đajiću koji su uložili nadljudske napore kako bi građani Republike Srpske što manje osjetili posljedice ove pandemije koja je zahvatila čitav svijet.

Jasno je da je veliki broj oboljelih pored infekcije Covid 19 imao i druga prateća oboljenja, te su Covid timovi UKC Republike Srpske pojačani i ljekarima raznih specijalnosti zbog kompletnijeg terapijskog pristupa svakom pacijentu pojedinačno.

Takođe, treba imati u vidu da su svi pacijenti liječeni prema Protokolu koji je potpuno usaglašen sa Protoklom Svjetske zdravstvene organizacije od samog početka pandemije. Možda je potrebno još jednom napomenuti da specifični lijek za liječenje Covid 19 ne postoji i da je kao što smo mnogo puta do sada apelovali i naglasili pridražavanje mjera i vakcinacija stanovištva najmoćnije sredstvo koje u ovom trenutku imamo.

Pored liječenja pacijenata UKC Republike Srpske je od početka uključen i u medijsku kampanju podizanja nivoa svijesti u našoj populaciji i osnivanjem vakcinalnog punkta u prostorima UKC Republike Srpske.

Uskoro će biti dvije godine kako pandemija traje u svijetu, a medicinski profesionalci daju sve od sebe da spasu živote. Uloženi su ljudski, profesionalni napori da obezbijedimo stanovništvu najbolje uslove liječenja često zanemarujući svoje privatne obaveze.

Nažalost, u javnosti putem društvenih mreža pročitamo neumjesne, grube, netačne i kompromitujuće tekstove i komentare koji nas pogađaju kao zdravstvene radnike,ali i kao i ljude. Imperativ je savladati pandemiju Covid 19, ali to nije obaveza samo zdravstvenih radnika, to je obaveza svakog građanina da prvenstveno štiti sebe, svoju porodicu, svoju zajednicu, ali i svoj zdravstveni sistem koji u ovoj borbi nikada se nije štedio.

Iz tog razloga nas vrijeđa činjenica da pojedini portali, tzv. blogeri, ali i mediji prenose skandlozne tekstove, i šire neistine, te obmanjuju javnost sa ličnim i proizvoljnim zaključcima.

Širenje dezinformacija i straha je zločin protiv građana Republike Srpske jer će mnogi od njih na osnovu takvih neistina izbjegavati vakcinaciju, odgađati javljanje ljekaru što može izazvati mnogo teži oblik bolesti,a za neke u konačnici smrt”, navodi se u saopštenju koje potpisuju šefovi Covid timova UKC RS i  zdravstveno osoblje

Prof.dr Antonija Verhaz

Prof.dr Peđa Kovačević

Dr Slavica Zeljković

Dr Danijel Đekić

Dr Renata Tamburić

Dr Maja Latinčić

Dr Jovana Malić

Dr Gabrijela Malešević

(E.M)

Oznake: UKC RS