Vijesti 25.05.2017.

UKC RS: Pokušali ukrasti cijevi za kiseonik

ČITANJE: 2 minute

MUP RS-a  vodi istragu u Univerzitetsko-kliničkom centru RS u Banjaluci zbog pokušaja krađe bakarnog dijela cijevnog sistema za kiseonik, a što je, u slučaju da nije bilo brze reakcije nadležnih u UKC-u RS, moglo da ugrozi život pacijenata.

Iz ove najveće zdravstvene ustanove u RS danas je saopšteno da je do slučaja, koji se još istražuje, i o kojem nisu poznate sve relevantne činjenice, došlo 15. aprila 2017. godine.

”Vrlo vjerovatno, a konačan sud donijet će se nakon završetka istrage koju provodi MUP, došlo je do pokušaja otuđenja dijela bakarnog cijevnog sistema za kisik koji se nalazi unutar gradilišta, koje je u nadležnosti izvođača radova na rekonstrukciji Centralnog medicinskog bloka”,  kazao je šefa Službe uslužnih djelatnosti UKC-a RS-a Zdravko Kremenović.

U UKC-u RS  objašnjavaju da su “na osnovu šištanja koje je dopiralo iz bakarnog cijevnog sistema” radnici izvođača radova koji su zaduženi za sigurnost gradilišta, odmah odreagovali i zavrnuli sve ventile kako ne bi došlo do daljeg oticanja kiseonika.

”Dežurni ljekar Klinike za intenzivnu medicinu za nehirurške grane je o tome hitno obavijestio dežurnu ekipu UKC-a RS-a koja radi na održavanju medicinskih gasova koja je odmah odreagovala i transportovala boce kisika u Kliniku koje su se koristile dok se kvar nije otklonio nakon oko sat i po istog dana”, saopšteno je iz UKC RS.

Oni su naglasili i da je brzom reakcijom i intervencijom radnika, dežurnog ljekara, radnika koji rade na održavanju medicinskih gasova i radnika osiguranja, kao i radnika izvođača radova, kvar otklonjen u vrlo kratkom vremenskom periodu i uspostavljena je normalna distribucija kisika prema klinikama.

”Odmah po saznanju o neželjenom događaju obaviješten je MUP. Prema našim saznanjima i dosadašnjim rezultatima istrage, radilo se o pokušaju otuđenja dijela bakarnog cijevnog sistema za kiseonik, a ne o diverziji” zaključili su u UKC-a RS.

(faktor.ba)