Vijesti 13.11.2018.

UKC RS Prve operacije srca u Srpskoj naredne godine

ČITANJE: 2 minute

Prve operacije srca u Srpskoj planirane su naredne godine, nakon što se završi izgradnja i opremanje kardiohirurške klinike u sklopu Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Rukovodstvo ove ustanove očekuje da će kardiohirurgija biti spremna za rad za oko godinu dana, a planirano je da operacije izvode najveći stručnjaci za ovu oblast iz Srbije, ali i cijele Evrope. Osim toga, već je planirano i da se tri domaća ljekara specijalizuju za ovu oblast.

– Sarađivaćemo sa stručnjacima svjetskog glasa iz čitave Evrope i svijeta, a matična kuća sa kojom planiramo da sarađujemo je svakako Institut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, koji je jedna od najboljih ustanova te vrste, sa vrhunskim kadrom. Pravimo najbolju kardiohirurgiju u regionu – tvrdi direktor UKC RS Vlado Đajić.

Planirano je da klinika ima dvije operacione sale, šest kreveta intenzivne njege, te deset kreveta stacionara. Đajić procjenjuje da bi se tu godišnje moglo uraditi više od 500 operacija srca, prvenstveno za pacijente iz RS, koji sada zbog kardiohirurških zahvata moraju da idu u Beograd ili Tuzlu, a mnogi od njih i ne dočekaju da dođu na red za tu vrstu operacije.

I po opremi koja se nabavlja Republika Srpska bi trebalo da dobije centar za kardiohirurgiju koji će biti bolji od onog u Tuzli, Sarajevu ili Zagrebu, potvrđuje kardiohirurg svjetskog glasa sa Instituta “Dedinje” Boško Đukanović.

On je nedavno posjetio UKC RS, te je sa rukovodstvom Srpske i ove ustanove razgovarao o budućoj saradnji i radu kardiohirurgije.

– Za RS je neophodno da ima kardiohirurgiju. To je nešto o čemu smo mi razgovarali gotovo deset godina i konačno ćemo to i imati. Velike su potrebe za ovakvim operacijama, a naše znanje sa Dedinja će tu biti od velike koristi. Mi smo vrhunska ekipa i spremni smo da radimo već sutra, a u rezultate ne sumnjam  – kaže Đukanović.

On smatra da će kardiohirurgija u Banjaluci, sa ugladnim stručnjacima, privući i pacijente iz drugih zemalja, uključujući Rusiju.

Nemarni prema zdravlju

Velika potreba za kardiohirurgijom kod nas proizlazi iz toga što su nam kardivaskularne bolesti vrlo česte, a to je zbog toga što smo nemarni prema zdravlju, objašnjava Đukanović.

– Pušimo, ne liječimo pritisak, ne kontrolišemo masti u krvi ili dijabetes, ne krećemo se dovoljno. Po broju oboljelih od kardiovaskularnih bolesti smo u vrhu liste zemalja Evrope, a u odnosu na potrebe imamo skromne resurse za liječenje. Zato su nam i liste čekanja na operacije duge – ističe Đukanović.

(Srpskainfo)