Vijesti 23.05.2021.

UKC RS prvi na svijetu uradio studiju o ranim danima infekcije virusom korona

ČITANJE: 1 minuta

U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske urađena je velika studija, praktično prva u svijetu, o tome šta se dešava na autonervnom sistemu prvih 15 dana kod kovid pacijenata, kaže Branislav Milovanović, neurokardiolog gostujući u Vikend jutru RTRS.

Milovanović, koji je i predsjednik Udruženja neurokardiologa i profesor na Univerzitetu u Beogradu, rekao je da je rad na studiji bio veliki izazov.

– Tu studiju smo uradili zahvaljujući profesoru doktoru Vladi Đajiću, koji je to vizionarski shvatio i dogovorili smo da je napravimo. Uspjeli smo da obezbjedimo aparat koji se koristi u Hjustonu i na taj način smo dobili vrlo važne informacije koje ne bismo mogli da dobijemo osnovnim aparatima za dijagnostiku – rekao je Milovanović.

Rezultati studije su, navodi, bili iznenađujući.

– Našli smo neke nove signale kojih nema kod drugih bolesti. Između ostalog, imamo teško oštećenje auto-nervnog sistema – istakao je Milovanović.

Milovanović je poručio da se sljedeće nedjelje počinje sa nastavkom studije zato što se sada javlja novi sindrom – post kovid sindrom.

(E.M)

Oznake: UKC RS