Vijesti 28.07.2021.

UKC RS: Rano otkrivanje hepatitisa i visoka svijest javnosti od presudne važnosti

ČITANJE: 3 minute

Kao i svake godine, Svjetska zdravstvena organizacija obilježava Svjetski dan hepatitisa, 28. jula, ove godine pod sloganom „Hepatitis ne može čekati“, s namjerom prenošenja poruke o važnosti prevencije, testiranja, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa da bi se postigli ciljevi Globalne zdravstvene strategije o virusnim hepatitisima 2016–2021. godine, podsjećaju iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Ciljeve Globalne strategije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o eliminisanju virusnog hepatitisa B i C do 2030. godine, ispuniće samo nekoliko zemalja. Kako bi se ispunili zacrtani ciljevi, potrebno je drastično povećati stopu screeninga, dijagnoze i podizanje svijesti o ovom ‘tihom’ oboljenju, koje može trajati dugo bez prepoznatih simptoma. U suprotnom, više će ljudi biti zaraženo i živjeti bez saznanja o postojanju bolesti.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske svake godine obilježava ovaj značajan datum novim aktivnostima, uvođenjem novih terapija, te stalnim radom na edukovanju i podizanju svijesti javnosti, naročito pacijenata i njihovih porodica o važnosti ranog screeninga. U posljednjih pet godina u našoj zdravstvenoj instituciji uspješno je izliječeno više od 200 pacijenata, a tokom pandemije Covid-19 liječenje oboljelih od HHB i HHC se nesmetano odvijalo. Ukupno 36 pacijenata oboljelih od hroničnog hepatitisa C liječeno je tokom 2020. godine na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a u prvih šest mjeseci 2021. taj broj je iznosio 16 novih pacijenata. Stvarni broj oboljelih pacijenata je puno veći, ali svijest stanovništva o potrebi ranog otkrivanja ovog oboljenja, i pored redovnih aktivnosti, ostaje na niskom nivou.

Hronični hepatitis B i C su glavni uzrok nastanka ciroze i raka jetre i najčešći razlog za transplantaciju jetre u Evropi. Komplikacije virusnih hepatitisa B i C godišnje uzrokuju smrt oko 1,34 miliona svjetske populacije, što je više od broja smrti od HIV/AIDS-a (1 milion) i tuberkuloze (1,7 miliona).

“Iza nas je jako intenzivna i teška godina, ali mi u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske smo svjesni da iako je borba protiv COVID-19 virusa bila prioritet, i druga oboljenja nisu smjela biti zanemarena. Naš cilj je eliminacija hepatitis oboljenja, koju je moguće postići podizanjem svijesti javnosti o ovom oboljenju, ranim screeningom i primjenom lijekova najnovije generacije, koje mi u UKC RS primjenjujemo. Edukacija treba biti prioritet u borbi protiv ovog globalnog javnozdravstvenog problema,” izjavio je povodom Svjetskog dana hepatitisa prof. dr sc. med. Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Povodom dana svjesnosti o virusnim hepatitisima u Klinici za infektivne bolesti radiće se tranzijentna elastografija (FibroScan). FibroScan je uređaj koji tokom pregleda na potpuno bezbolan način mjeri elastičnost i utvrđuje stepen oštećenja jetre. Aparat koji liči na ultrazvučni aparat primjenjuje se na stomaku i služi za mjerenje stepena fibroze i steatoze jetre, te je vrlo korisna i važna dijagnostička metoda u hepatologiji kod pacijenata koji imaju zdravstveni problem sa jetrom.

Zaposleni u Klinici za infektivne bolesti povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv virusnih hepatitisa će raditi svim zainteresovanim pacijentima FibroScan 28., 29. i 30. jula 2021. godine uz poštovanje svih epidemioloških preporuka. Sve potrebne informacije kao i naručivanje pregleda građani mogu dobiti na kontakt telefon 051/ 342- 492, od 08:00 do 14:00 časova (radni dan).

(SB)

Oznake: UKC RS