Vijesti 24.09.2021.

UKC RS: Revizija evropskih stručnjaka potvrdila da se poštuju sve procedure

ČITANJE: 3 minute

Revizija evropskih stručnjaka za standarde potvrdila je da se pacijenti u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske liječe prema svjetskim standardima.

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić rekao je novinarima da je ovo još jedan od dokaza da UKC poštuje sve procedure koji važe u Evropi i svijetu, te da je rame uz rame sa mnogo većim kliničkim centrima.

– Danas smo tu potvrdu dobili od eminentnih stručnjaka da se ovdje u jednoj najozbiljnijoj ustanovi, a to je Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane, najpotrebnijoj i najzahtjevnijoj za pacijente, poštuju sve procedure i da naši pacijenti imaju veoma dobru, da ne kažem odličnu zdravstvenu zaštitu – kaže Đajić.

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Peđa Kovačević podsjetio je da se prije pet do šest godina počelo sa uređivanjem procesa kvaliteta u ovoj klinici, što je podrazumjevalo da se procedure koje se rade verifikuju, dokumentuju i na neki način drže pod kontrolom.

On je dodao da se prvi sertifikovani ciklus odnosio na kontrolu kvaliteta i upravljanja kvalitetom za liječenje kritično oboljelih.

– Nakon godinu i po dana uslijedio je novi ciklus, gdje smo ovladali kontrolom kvaliteta za liječenje najtežih kritično oboljelih pacijenata, kao i došli u situaciju da verifikujemo i onu drugu kariku, a to je edukacija, pa smo dobili i opseg za izvođenje edukacije iz intenzivne medicine – rekao je Kovačević.

On je naveo da je ovaj opseg pomogao da se proširi znanje iz oblasti intenzivne medicine liječenja najtežih bolesnika u vrijeme pandemije.

Kovačević je istakao da je ove godine u sklopu resertifikacije opseg proširen na naučnoistraživačku djelatnost iz oblasti intenzivne medicine.

– Na ovaj način, osim zdravstvenih usluga i zbrinjavanja kritično oboljelih nehirurških pacijenata, sistemom upravljanja kvalitetom obuhvaćen je i proces naučnoistraživačke djelatnosti u okviru kojeg medicinski profesionalci već imaju brojne značajne svjetske reference – rekao je Kovačević.

Postupak resertifikacijske provelo je nezavisno renomirano svjetsko tijelo za sertifikaciju “Bureau Veritas” koje je akreditovano za proces sertifikacije medicinskih ustanova prema standardu ISO 17065, a Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane u ovom procesu je već četiri godine.

Neonatolog intenzivista, vodeći auditor za standard ISO 9001:2015, Koraljka Manestar Rukavina rekla je da kroz cijeli proces resertifikacije Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane radi po svim zahtjevim norme, te da njihov rad i proces zadovoljavaju sve uslove.

– Iz ove posjete se vidi sva njihova nesebičnost. NJihov rad je na visokom nivou, a trud za punu pohvalu – rekla je Rukavina.

Predstavnik sertifikacijske kuće “Bureau Veritas” Hrvatska Ljiljana Novosel rekla je da je rad ove kuće baziran na nezavisnosti.

– Mogu potvrditi visok nivo usklađenosti i potvrđeno opredjeljenje čelnih ljudi ove klinike, ne samo za primjenu svih zahtjeva ovog sistema, nego i za budući razvoj koji se ogleda sada i u proširenju obuhvata koji se odnosi i na naučnoistraživačku djelatnost – rekla je Novosel.

Ona je dodala da svi korisnici mogu biti zadovoljni nivoom kvaliteta usluge koju pruža Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane.

Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Republike Srpske jedina je organizaciona jedinica ovakvog profila u Republike Srpske i Federacije BiH koja je zadovoljila kriterijume za dodjelu sertifikatata ISO 9001:2015.

U praksi to znači da su sve medicinske procedure koje se izvode u sklopu ove klinike standardizovane i ujednačene sa istim ili sličnim procedurama u drugim razvijenim zemljama i sve su prema međunarodno priznatim standardima koje se odnose na obuhvat liječenja kritično oboljelih pacijenata.

(Srna/SB)

Oznake: UKC RS