Vijesti 24.10.2018.

UKC RS Uspješno izvedena operacija odstranjenja tumora materice teškog 30 kg

ČITANJE: 1 minuta

Ljekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo u saradnji sa abdominalnim hirurzima naše ustanove uspješno su izveli složeni operativni zahvat i odstranili benigni tumor materice težak oko 30 kilograma.

Pacijentkinja, srednje životne dobi, unazad pet godina primjetila da joj raste trbuh, međutim tek početkom oktobra tekuće godine se zbog ovog problema javila ljekaru.

Nakon urađene dijagnostike utvrđeno je postojanje tumorske mase  koja je svojom veličinom ispunjavala cijeli trbuh i to od male karlice do rebarnih lukova. S obzirom na veličinu tumorske mase koja je zahvatila cijeli trbuh, operativni zahvat je podrazumijevao multidisciplinarni hirurški pristup tj. saradnju ginekologa i abdominalnih hirurga koji su se i opredijelili za hirurško odstaranjivanje tumora.

Operativni zahvat je trajao više od četiri sata, a završen je uspješno iako je sama lokalizacija tumora komplikovana jer je se nalazio iza želuca, na glavi pankreasa i ispod jetre. Pacijentkinja se nakon urađenog složenog operativnog zahvata uspješno opravlja.

Složeni operativni zahvat uradili su specijalista ginekologije i akušerstva dr Sladibor Lakić, specijalista opšte i abdominalne hirurgije dr Dragan Tomić, specijalisti ginekologije i akušerstva dr Andrija Baničević i dr Boris Popović, specijalista opšte i abdominalne hirurgije dr Željko Grahovac, specijalista anestezije sa reanimatologijom dr Migdad Hadžibegović, medicinski tehničar Dragan Marčeta i instrumentarka Tanja Rudić.