Vijesti 28.09.2021.

UKC RS: Zaustavljena isporuka kiseonika za pacijente, zalihe ističu za 30 sati

ČITANJE: 2 minute

Univerzitetski klinički centar RS trenutno ne može da nabavi kiseonik za pacijente, a trenutno imaju zaliha dovoljno za tek 30 sati.

Ovo je za Srpskainfo potvrdio odlično obaviješteni izvor iz ove zdravstvene ustanove, naglasivši da je u UKC RS zbog novonastale situacije zavladala neviđena panika.

– Ne znamo šta će biti sa pacijentima, ako što prije ne uspijemo da nabavimo kiseonik. Ovo nije problem samo za oboljele od kovida, nego za mnoge druge pacijente koji zahtijevaju kisoničku podršku – kaže naš sagovornik i dodaje da je UKC RS medicinski kiseonik nabavljao od preduzeća „TGT Tehnogas“.

– S obzirom da trenutno imamo kiseonika za najviše 30 sati, kontaktirali smo ih, ali nam je rečeno da isporuke neće biti. Kako-zašto, nije nam jasno. Ono što znamo, jeste da će se, ako se ova situacija što prije ne riješi, naši pacijenti naći u velikom problemu – poručuje sagovornik Srpskainfo.

Podsjetimo, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je juče „TGT Tehnogas“ Laktaši zabranila proizvodnju i prodaju medicinskog kiseonika.

To su potvrdili u ovoj agenciji, naglasivši da su njihovi inspektori juče, od 8.30 do 17 časova boravili u ovoj firmi.

– Tom prilikom, obavljena je kontrola i konstatovana proizvodnja kiseonika. „TGT Tehnogas“ nije registrovan za prodaju medicinskog kiseonika – lijeka, niti za proizvodnju medicinskog kiseonika.

Sačinjen je zapisnik koji niko iz firme nije želio da potpiše, zbog čega im je usmeno zabranjena proizvodnja i promet kiseonika – poručili su iz ALM BiH.

Međutim, ova agencija je 2017. godine „TGT Tehnogasu“ iz Laktaša izdala rješenje za promet medicinskog kiseonika, za koji se navodi da se kao lijek koristi u zdravstvenoj ustanovi sekundarnog ili tercijarnog tipa.

Na rješenju stoji da ono važi pet godina, odnosno, do februara 2022.

Iz ALM BiH nam nisu odgovorili na osnovu čega je „TGT Tehnogasu“ prije pet godina izdata dozvola za stavljanje u promet medicinskog kiseonika i šta se u međuvremenu desilo.

(E.M)

Oznake: kiseonik