Vijesti 24.10.2022.

UKC Srpske obilježava 30 godina od prve ugradnje trajnog pejsmejkera

ČITANJE: 1 minuta

Klinika za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske i Odjeljenje za elektrofiziologiju srca i poremećaje srčanog ritma obilježiće danas 30 godina od prve ugradnje trajnog pejsmejkera u ovoj zdravstvenoj ustanovi i u Republici Srpskoj.

Obilježavanje 30 godina od prve ugradnje srčanog ritma biće upriličeno u 13 časova, a izjave za medije u 12.45 u holu Centralnog medicinskog bloka.

Odjeljenje za elektrofiziologiju srca i poremećaje srčanog ritma Klinike za kardiologiju UKC-a najveći je aritmija centar u BiH i referentni aritmija centar Republike Srpske, saopšteno je iz UKC-a.

“Tim medicinskih profesionalaca ovog odjeljenja maksimalnim angažovanjem, kako ljudskih, tako i materijalnih resursa, svake godine postiže respektabilne rezultate na koje smo izuzetno ponosni”, naveli su iz Univerzitetskog kliničkog centra Srpske.

U saopštenju je navedeno da se danas u Pejsmejker centru ugradi oko 350 pejsmejkera godišnje, te da on predstavlja jedan od najrespektabilnijih centara u regionu kada je riječ o modernoj kardiologiji.

“Implantiraju se najsavremeniji tipovi pejsmejkera, kardio-verter defibrilatora (ICD), resinhronizacioni pejsmejkeri (CRT-P, CRT-D), lup rikoder sistemi (loop recorder system), te specijalna vrsta pejsmejkera (His-Bundle)”, napomenuli su iz UKC-a.

Iz UKC-a ističu da od 2018. godine Odjeljenje za elektrofiziologiju srca i poremećaje srčanog ritma raspolaže i savremenom salom za interventnu elektrofiziologiju srca.

Veliki doprinos unapređenju centra i uvođenju novih modaliteta pejsinga dali su i nastavljaju da daju šef Odjeljenja za elektrofiziologiju srca i poremećaje srčanog ritma Dragan Unčanin i načelnik Klinike za kardiologiju Tamara Kovačević Preradović uz podršku rukovodstva UKC-a na čelu sa generalnim direktorom Vladom Đajićem.

Pejsing u Banjaluci ima tradiciju od 1976. godine, a zvanično otvaranje Pejsmejker centra u ovoj ustanovi bilo je 1998. godine.

(Srna)

Oznake: Pejsmejker, UKC RS