Vijesti 04.01.2021.

UKC Srpske ponosan na saradnju sa klinikom Mejo iz Ročestera

ČITANJE: 1 minuta

Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske kontinuirano sarađuje sa klinikama širom regiona, ali saradnja na koju su u ovoj klinici posebno ponosni jeste ona sa profesorom Ognjenom Gajićem sa Klinike Mejo iz Ročestera u SAD.

Šef Odjeljenja intenzivnog liječenja Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Danica Momčičević istakla je da je plod ove dugogodišnje saradnje izuzetno unapređenje rada sa kritično oboljelim pacijentima.

“Rezultate koje smo imali prije i poslije sprovedene edukacije, uspjeli smo da publikujuemo u međunarodnom časopisu”, navela je Momčičevićeva u video-izjavi.

Prema njenim riječima, saradnja je kontinuriana i podrazumijeva da ljekari sa Klinike intenzivne medicine mogu svakodnevno da konsultuju stručnjake sa Klinike Mejo ukoliko imaju nedoumice u vezi sa liječenjem pacijenata koji su hospitalizovani u UKC-u.

“Pozitivna strana te saradnje jeste da je rezultate našeg rada u vremenu pandemije prepoznala i Svjetska zdravstvena organizacija, odnosno njihovi predstavnici u BiH. Zbog toga smo uključeni u jedan njihov projekat koji se odnosi na zbrinjavanje životno ugroženih pacijenata, odnosno na razvoj mreže jedinica intenzivne njege u našim regionalnim bolnicama”, naglasila je Momčičevića.

Ljekar Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Sandra Topolovac podsjetila je da ova klinika zbrinjava životno ugrožene pacijente kojima treba kiseonična podrška, bilo da je riječ o neinvazivnoj ili invanzivnoj ventilaciji.

Ona je navela da ljekari ove klinike svakodnevno procjenjuju stanje kovid pacijenata i razmatraju njihovu potrebu za kiseoničnom suplementacijom.

(Srna)

Oznake: Klinika Mejo, UKC RS