Vijesti 13.10.2015.

Ukida se Specijalno tužilaštvo RS?

ČITANJE: 1 minuta
specijalno-tuzilastvo-rs
Ukida se Specijalno tužilaštvo Srpske, i to već sredinom sljedeće godine, javlja ATV. Plan Ministarstva pravde je da se najtežim oblicima kriminala ubuduće bavi Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva.

Ono što se već mjesecima naslućivalo Vlada je ozvaničila u nacrtu Zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika kriminala – koji je već stigao u Narodnu skupštinu, javlja ATV.

“To praktično znači i novu organizaciju kada je riječ posebno o teškim djelima privrednog i ukupnog kriminaliteta. Vjerujem da smo napravili dobar prijedlog, prije svega što će biti jasno pozicionirana uloga ovog tužilaštva”, naglasio je Anton Kasipović, ministar pravde RS.

Uz teška ubistva, pranje novca, otmice, trgovinu ljudima i maloljetnim licima kao svima poznate nadležnosti u zakon se ubacuju i neke potpuno nove. Tako će se nekadašnje specijalno tužilaštvo, u novom ruhu, baviti napadima na ustavno uređenje, odavanjem tajni Republike Srpske pa čak i eventualnim otmicama i ubistvima najviših predstavnika Republike Srpske. Vlasti kažu da će se na ovaj način tačno znati koje slučajeve preuzimaju specijalni tužioci – ili kako god se ubuduće budu zvali.

Advokat Milica Cvijanović jeste za promjene, ali nije za ukidanje institucije osnovane prije devet godina.

“Specijalno tužilaštvo je upravo činjenicom da nije imalo tačno određene nadležnosti već je dobijalo i uzimalo predmete po nalogu – time je na neki način derogiran njegov značaj”, rekla je Milica Cvijanović za ATV.

U Specijalnom tužilaštvu nisu hjeli da daju izjave. Kažu da nije prikladno da o nacrtu zakona priča institucija koja se reformiše.

(ATV, Banjaluka.net)