Ukidaju se pojedina zanimanja u školama u Srpskoj

Reorganizacija srednjih škola u Republici Srpskoj podrazumijeva promjene samo u strukturi zanimanja, ali ne i gašenje određenog broja škola već samo nekih od zanimanja.

Ovo je predviđeno amandmanima na Prijedlog programa ekonomskih reformi RS za period 2020. – 2022. godina, po hitnom postupku, koje je juče utvrdila entitetska vlada.

Nakon upućivanja tog prijedloga u Narodnu skupštinu RS, Vlada Srpske je dodatno usaglasila određene prijedloge amandmana sa socijalnim partnerima.

U mjeri unapređenje povezanosti obrazovanja i tržišta rada te jačanje pristupa i kvaliteta obrazovanja, neće se formirati posebna jedinica u Ministarstvu prosvjete i kulture s ciljem povezivanja škola i poslodavaca, revizije nastavnih planova i zanimanja, te prilagođavanja obrazovnog sistema potrebama tržišta rada, jer će taj posao raditi postojeće službe.

Biće pronađena druga rješenja i za smanjenje zloupotrebe bolovanja, te za onemogućavanje zloupotreba obaveza iz radnog odnosa i prava iz oblasti zdravstvene zaštite i drugih propisa, saopšteno je iz Vlade RS.

Prihvaćen je i Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta RS za devet mjeseci ove godine.

Prihodi i primici planirani budžetom ostvareni su u iznosu od dvije milijarde i 500,7 miliona KM, što predstavlja 102 posto u odnosu na budžet za posmatrani period.

Indirektni porezi ostvareni su u iznosu od 987,9 miliona KM, dok su prihodi od direktnih poreza realizovani u iznosu od 969,4 miliona KM. Od navedenog iznosa 654,3 miliona KM odnosi se na prihode od doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje.

Rashodi i izdaci planirani budžetom u prvih devet mjeseci 2019. godine iskazani su u iznosu od dvije milijarde i 346,2 miliona KM, što predstavlja 96 posto u odnosu na budžet za posmatrani period.

“Ino-dug je redovno servisiran i za te potrebe izdvojeno je 210,4 miliona KM. Nastavljena je kontinuirana amortizacija unutrašnjeg duga i iz redovnih budžetskih sredstava izdvojeno je 220,7 miliona KM”, navodi se u saopštenju.

Sprovedena su četiri postupka multilateralne kompenzacije i cesije putem koga su kompenzirani javni prihodi RS u iznosu od 19,8 miliona KM.

(Srna)

Darko Golić danas u Tužilaštvu

Ljekar Darko Golić danas će biti sproveden u banjalučko Okružno javno tužilaštvo zbog sumnje da je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske obljubio nemoćno lice.

Banjaluka.net analizira: Privredni rast u RS biće sve jači

U Republici Srpskoj se u narednom srednjoročnom periodu očekuje nastavak stabilnog kretanja privrednog rasta i to po stopama od 3,5 do četiri odsto, i to kao rezultat održivog rasta domaće tražnje, laganog oporavka izvozne tražnje i pozitivnog efekta investicija. Naime, očekivani rast privredne aktivnosti u zemljama okruženja, iako nižeg intenziteta, omogućiće pozitivna kretanja u spoljnotrgovinskoj

REKORDAN RAST POTROŠNJE Banjaluka zbraja rezultate novogodišnjih praznika

Organizacija novogodišnjih koncerata koštala je 188.000 KM i za razliku od prethodne sezone primjetni su drugačiji rezultati – rekordan rast potrošnje, te veliki broj turista, koji su se u Banjaluci zadržali i nakon 1. januara.  Najveći dio novca su obezbijedili sponzori, više od 110.000 KM, dok je ostatak isplaćen iz gradske kase. Prema prvim procjenama,

Banjalučki aerodrom očekuje trostruko više putnika do kraja 2022. godine

Rukovodstvo banjalučkog aerodroma očekuje da će do kraja 2020. godine imati više od 300.000 prevezenih putnika i 4.000 avio-operacija godišnje.  – To će omogućiti značajno povećanje vlastitih prihoda i manju ovisnost o sredstvima subvencije – navodi se u Planu poslovanja ovog javnog preduzeća za 2020-2022. Banjalučki aerodrom je, po posljednjim podacima Direkcije za civilno vazduhoplovstvo

BANJALUČANIMA PRVA DVA MJESTA: Najveća mjesečna plata prošle godine iznosila 14.582 KM

Jedan Banjalučanin, zaposlen u djelatnosti iznajmljivanja nekretnina, u septembru prošle godine zaradio je 14.582 marke. Prema podacima Poreske uprave RS, riječ je o najvećoj pojedinačnoj isplati mjesečnog primanja po osnovu radnog odnosa u ovom mjesecu. Nije teško izračunati da je ovaj Banjalučanin za samo mjesec dana zaradio 38 prosječnih penzija, te skoro 16 prosječnih plata

Servisne informacije za 21. januar

Servisne informacije za utorak, 21. januar 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje zabilježeno je osam krivičnih djela. Javni red i mir nije narušavan. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, jedna s posljedicama po lica u kojoj su dva lica lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledano je