Vijesti 01.10.2015.

Ukinuta presuda Sanaderu, određena kaucija

ČITANJE: 2 minute
Sudsko vijeće Vrhovnog suda ukinulo je nepravosnažnu prvostepenu presudu bivšem premijeru i lideru HDZ-a Ivi Sanaderu.

Ukinuta je presuda u najvećoj korupcijskoj aferi – slučaju Fimi media i određena kaucija za izlazak iz pritvora, javio je HRT.

Bivši premijer u zatvoru u Remetincu se trenutno nalazi jedino na osnovu presude u ovom slučaju, odnosno tzv. obligatornom pritvoru koji se po sili zakona mora odrediti okrivljenicima kojima je izrečena nepravomoćna zatvorska kazna veća od pet godina.

Vrhovni sud je završio trodnevnu sjednicu na kojoj je raspravljao o žalbama u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici – slučaju Fimi media – u kojem je uz bivšeg premijera Sanadera za izvlačenje novca iz državnih institucija i firmi nepravosnažno osuđenja i njegova bivša stranka, HDZ.

Iako se na pisanu, detaljno obrazloženu vrhovnosudsku odluku može čekati mjesecima, nedugo nakon završetka javne rasprave trebalo bi biti poznato je li nepravosnažna presuda ukinuta ili nije.

Naime, u slučaju ukidanja presude bivši premijer Sanader trebao bi biti odmah pušten iz zatvora u Remetincu, gdje se trenutno nalazi jedino na osnovu presude u slučaju Fimi media, odnosno tzv. obligatornog pritvora koji se po sili zakona mora odrediti okrivljenima kojima je izrečena nepravosnažna zatvorska kazna duža od pet godina.

U ime HDZ-a žalbe na prvostepenu presudu, kojom je ta stranka kažnjena sa pet miliona kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 miliona kuna, žalili su se predstavnik stranke te čak trojica advokata – Davorin Budin, Miroslav Šumanović i Željko Olujić.

Sva trojica tvrdili su da je zagrebački Županijski sud u prvom postupku počinio više zakonskih povreda, zbog čega smatraju da presudu HDZ-u treba ukinuti ili vratiti na novo suđenje, a postavljen je i zahtjev da se stranka kao pravni subjekt oslobodi optužbe koja se pripisuje Sanaderu.

(Agencije)