Vijesti 14.03.2016.

Ukinuti “porez na luksuz” na vozila za lica s invaliditetom

ČITANJE: 1 minuta
vozilo invalidi
Ujedinjena Srpska pokrenula je inicijativu za izmjenu Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara kojima će, između ostalog, biti ukinuto plaćanje „poreza na luksuz“ za vozila koja služe za prevoz osoba s invaliditetom, a čiji su vlasnici organizacije ili obrazovne ustanove.

Prema podacima organizacija za pomoć osobama s invaliditetom, u Srpskoj postoji između deset i 20 specijalizovanih vozila od kojih zavisi mobilnost i kvalitet života invalidnih lica.

S obzirom da se radi o vozilima sa rampom, veće težine i dimenzija, te zapreminom motora od 2.500 do 3.000 kubika, prilikom registracije potrebno je platiti između 450 KM i 900 KM „poreza na luksuz“, zavisno od starosti vozila.

– To udvostručuje cijenu registracije i dodatno opterećuje ionako skromne budžete organizacija i obrazovnih ustanova – ne samo da ne mogu da nabave nova vozila i zadovolje potrebe svojih članova, već ne mogu da registruju ni vozila koja već imaju i koja su u najvećem broju slučajeva donacije iz inostranstva. Dešava se i da moraju da odbiju nove donacije vozila, jer nisu u mogućnosti da plate registraciju i porez- saopštno je iz ove stranke.

Iz navedenog, kako kažu, proizilazi da su odredbe Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara u suprotnosti sa politikama u oblasti invalidnosti u BiH i Strategijom za unapređenje društvenog položaja lica s invaliditetom u RS koju je usvojila Vlada RS 2010. godine, te ih je neophodno mijenjati.

(Banjaluka.net)