”Uklanjamo starija stabla, sadimo nova”

jesen

Početkom novembra u drvoredu Ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića u Banjaluci zasađeno je novo drveće jer ranije posađena stabla nisu baš dobro napredovala.

Odjeljenje za komunalne poslove na prazna mjesta u ovom drvoredu zasadilo je nove sadnice, i to ukupno 40 sadnica “globoznog jasena”. Mnogim građanima za oko je zapalo da su mlada stabla u pojasu u blizini saobraćajnice u lošem stanju, sa suvim i nerazvijenim krošnjama.

U Gradskoj upravi ranije nam je objašnjeno da je taj dio drvoreda od Narodnog pozorišta RS do zgrade Pošte “najniže dekorativne vrijednosti” da tu dominiraju stabla “kuglastog mlječa”, a da studije predlaže zamjenu sa nekom drugom otpornijom vrstom uz obavezno poboljšanje zemljišnih uslova za rast stabla.

“Preporuka je proširenje otvora za sadnju, totalna zamjena supstrata, uvođenje sistema za navodnjavanje itd”, stoji u odgovoru Gradske uprave na pitnje o stanju drvoreda u centralnoj gradskoj ulici.

Drvored u segmentima

Pojašnjeno je da je drvored u Ul. Kralja Petra 1 Karađorđevića u dekorativnom smislu potrebno posmatrati u više segmenta i to: prvi dio od nove zgrade Vlade do zgrade Narodne skupštine, zatim dio od Pozorišta do zgrade Pošte, treći dio od zgrade Pošte do hotela Palas i četvrti dio od hotela Palas do ulice Skendera Kulenovića. U prvom dijelu je riječ o drvoredu visoke dekorativnosti, sa značajnim učešćem odraslih zdravijih stabala.
Po svojoj dekorativnosti u jesenjem period se ističe drvored koprivića u Ulici Majke Jugovića preko Venecija mosta.

Analize zdravstvenog stanja drvoreda u Banjaluci je rađena 2001. i 2016. godine u nekoliko gradskih drvoreda, a planirana je izrada studije i za ostale. Nadležni kažu da se u drvoredima sa starijim stablima već godinama radi postepena sukcesivna zamjena dotrajalih sa mladim stablima.

Оvo je posebno značajno jer svjedočimo da skoro svaki put kada zaduva malo jači vjetar, u nekom od drvoreda se sruši stablo.

Stabla se uklanjaju prema preporukama iz studije ili na osnovu vizuelne kontrole, a na mjestima posječenih stabala se sade nova.

“Npr. u Ulici Mladena Stojanovića imamo podignute mlade drvorede u nizovima, a sukcesivna zamjena se radi i na drugim lokacijama. U Aleji Svetog Save je godinama rađena sukcesivna zamjena drveća tako da se poboljšala starosna struktura drvoreda , te prosječna procjenjena starost u ovom drvoredu iznosi 35 godina”, kažu u Gradskoj upravi.

U gradu je posljednjih godina izgrađeno u nekoliko mladih drvoreda u Gundulićevoj, zatim u ulicama Gavre Vučkovca, Olimpijskih pobjednika, Milutina Milankovića, Zdrave Korde, Braće Pišteljića, Bulevaru Srpske vojske itd. Mladi drvoredi su u dobrog zdravstvenog stanja iako trpe oštećenja zbog suše, građevinskih radova, zaslanjenosti zemljišta u blizini saobraćajnice, a često na meti huligana.

Bilo da im štete ili ih štite, svi se slažu da su drvoredi i gradsko zelenilo jedno od glavnih obilježja i zaštitni znak Banjaluke.

(Mondo)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo