Vijesti 10.10.2016.

Uklanjanje ambrozije: Pokošeno oko 60.000 kvadratnih metara javnih površina

ČITANJE: 1 minuta

Tokom ovogodišnje akcije uklanjanja ambrozije sa javnih površina, pokošeno je oko 60.000 m2 površina na kojima je identifikovana ova korovska biljka, potvrđeno je u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

Košene su površine u svim dijelovima grada: Starčevica, Paprikovac, Petrićevac, Lauš, Nova Varoš, Rosulje, Kočićev Vijenac, Centar, Ada, i dr.
Najveće prisustvo ambrozije je evidentirano na mjestima gdje su rađeni različiti prekopi, te na površinama gdje je deponovan otpad ili izvođeni neki radovi.

Podsjećamo da je ovogodišnja akcija uklanjanja ambrozije sa javnih površina započela polovinom jula, u naselju Borik (Vrbaski put). Za ovu akciju, koja je okončana krajem septembra, u budžetu Grada za 2016. godinu izdvojeno je 20.000 KM.

Akcija je provedena u saradnji sa Komunalnom policijom i Odjeljenjem za inspekcijske poslove, koji su redovno obavljali kontrole parcela i opominjali vlasnike da su dužni da ih održavaju.

Tako je za devet mjeseci ove godine naloženo i pokošeno 203.838 m2 zakorovljenog poljoprivrednog zemljišta (travni korovi, nisko rastinje, ambrozija).

Vlasnicima ili korisnicima zakorovljenog poljoprivrednog zemljišta zapisnikom se nalože mjere košenja u određenom roku.

– Kao i prošle, i ove godine subjekti kontrole su poštovali naložene mjere, te nije bilo izdavanja prekršajnih naloga vezanih za ove nepravilnosti – zaključili su u Odjeljenju za inspekcijske poslove.