Vijesti 28.10.2016.

Ukleto ime: Kako je potonuo banjalučki Titanik

ČITANJE: 2 minute

Na mjestu današnjeg Trga Krajine i robne kuće Boska do 1950. su u Banjaluci bile stare kuće iz turskog doba.

One su srušene radi izgradnje tada impozantne zgrade nazvane Titanik, koji je, poput čuvenog broda, doživio tragičnu sudbinu.

U zemljotresu 1969. je Titanik prvi stradao, a u zgradi su poginule majka i ćerka. Snimci koji svjedoče kako se zgrada ruši kao kula od karata obišli su svijet.

Titanik je bila duga stambeno-poslovna zgrada sa četiri sprata, koja se protezala od hotela Palas do Kastelovog ćoška. U prizmelju zgrade su bili poslovni prostori, uglavnom prodavnice.

Na uglu kod Palasa nalazio se zdravljak, omiljeno sastajalište Banjalučana, naročito u vrijeme doručka. Zdravljak je bio ugostiteljki objekat posebne vrste, u kome se služila, današnjim rječnikom kazano, brza hrana, te mlijeko, jogurt i bezalkoholna pića.

– Stanovi u Titaniku su bili na top lokaciji i tu je živjelo dosta porodica oficira JNA – sjeća se penzionisani vojni ljekar Branko Dikić.

Iako je bio jedna od „najmlađih“ i najimpoznatnijih zgrada u Banjaluci, ponos socijalističke gradnje, sudbina Titanika u zemljotresu 1969. godine pokazala je da su zdanja iz doba bana Milosavljevića i Kraljevine Jugoslavije bila mnogo solidnija od onih iz ere SFRJ.

Stari Banjalučani tvrde da 27. oktobra 1969. Titanik nije potonuo odjednom, nego da je tada srušeno krilo zgrade prema Kastelovom ćošku. Ostatak zdanja, koje se nije moglo obnoviti, miniran je početkom 1970. iz bezbjednosnih razloga.

Osam godina kasnije na tom lokalitetu je otvorena je robna kuća „Boska“ i u njoj prva picerija i prva poslastičarnica evropskog tipa u Banjaluci. Robna kuća je nazvana po narodnoj heroioni, partizanki Miki Bosnić, kao „skraćenica“ njenog prezimena i imena Bos(nić) (Mi)ka.

Mjesto na kome se nekad nalazio Titanik danas je centralni gradski trg – Trg Krajine.

(EuroBlic)